Már Hollandiában is jódtablettákat osztogatnak

Hollandia 15 millió olyan jódtablettát rendelt, amely megvédi a pajzsmirigyet a radioaktív sugárzással szemben. Az atomerőművek körül élőket látnák el a tablettákkal, az eddiginél nagyobb területen – közölte pénteken az ország egészségügyi minisztériuma.

A lakosság célcsoportjának ellátása után fennmaradó tablettákat turisták, utazók, valamint a munkában lévők számára tartják majd készenlétben a holland hatóságok.

A hágai kormány egy nappal azután hozta meg döntését, hogy a szomszédos Belgiumban csütörtökön bejelentették, 2017-től minden belga háztartásnak juttatni fognak az atombaleset esetén szükségessé váló készítményből. A tabletták kiosztásának vagy készletezésének módjáról a két ország egyikében sem született még döntés.

A lakosság egészének jódtablettákkal történő ellátása már a 2011-es fukusimai erőműbaleset után felmerült Belgiumban.

A belga nukleáris erőművek biztonságossága két ok miatt vált közbeszéd tárgyává. Egyrészt 2012 nyarán repedéseket találtak a doeli erőmű 3-as és a tihange-i 2-es blokkján, és ezeket a szakemberek azóta vizsgálják.

Másrészt a novemberi párizsi terrortámadás elkövetői utáni nyomozás során két gyanúsítottnál olyan rejtett kamerás felvételeket talált a belga rendőrség, amelyek szerint a terroristák megfigyelték a flandriai Molban található atomerőmű egyik vezető beosztású munkatársát.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »