Véres harc egy palesztin menekülttáborért

  • 2015-ben az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front közösen foglalta el a yarmouki palesztin menekülttábort.
  • Néhány napja a konfliktus újabb véres fordulatot vett, amikor a két terrorszervezet közt hatalmi harc tört ki.
  • ENSZ források szerint mintegy 6000 civil rekedt a tűzvonalban, élelmiszer, ivóvíz, és egészségügyi ellátás nélkül.

Ismét halálos összecsapások színtere a Damaszkusztól délre található yarmouki palesztin menekülttábor. Két militáns terrorszervezet, az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front között tört ki véres harc. Ugyan több ízben is felszólították a harcoló feleket a tűzszünetre, az összecsapások tovább folynak. A tűzvonalban napok óta a menekülttábor civil, zömében palesztin lakossága áll; helyi lakosok és az UNRWA becslése szerint mintegy 6000 civil család rekedt a tűzvonalban. Ezek azok a civilek, akik a szíriai polgárháború kitörése óta nem menekültek el, és nem is akarnak, amíg biztonságban vissza nem térhetnek Palesztinába. Fiataljaik megalakították a Yarmouki Ifjak Mozgalmát és felvették a harcot az ISIS ellen. Ennek ellenére a helyzet hamar kilátástalanná válhat, mivel „a táborban már nincs kenyér, friss víz, és orvosság sem” – nyilatkozták a táborlakók az al-Jazeerának, ám hangjukat gyakran elnyomta a közeli fegyverropogás.

A yarmouki tábor mind palesztin, mind szír menekülteknek ideiglenes otthont ad. Ami különlegessé teszi, hogy ez a legnagyobb palesztin menekülttábor Szíriában, mintegy 200.000 lakóval. Szemtanúk beszámolói alapján azonban rettenetes körülmények uralkodnak a táborban: az utcai harcok és a mesterlövészek áldozatai a nyílt utcán fekszenek, a maradék lakosság nem meri elhagyni otthonát, a terrorszervezetek elvágták az utakat a táborvároson belül, emiatt a kívülről érkező élelmiszer- és egészségügyi segélyszállítmányok nem tudnak bejutni a városba. Ráadásul az ISIS a Basel kórházat is tűz alatt tartja, így mindössze egy működőképes kórház nyújt ellátást. A konfliktus április 7-én tört ki, azóta legalább 50 harcost öltek meg az Iszlám Állam soraiból, és pár tucatot az al-Nuszra Front tagjai közül. A civil áldozatok száma bizonytalan.

Yarmouk története az elmúlt három évben igencsak viharosan alakult. A szíriai kormányerők 2013-ban egy látványos hadművelet során szabadították fel az addig lázadók uralta területet. Hamarosan a humanitárius segélyszállítmányok is újraindulhattak. 2015-ben viszont az ISIS és az al-Nusra fegyveresei közösen foglalták el Yarmoukot, és vették át az irányítást a terület közel 90%-a fölött. Ez az állapot máig nem változott, annak ellenére, hogy az ISIS nagyszámú itt állomásozó fegyveresét vonta ki, és irányította át más Damaszkusz-közeli településre.

Április 7-én a két terrorszervezet egymásnak fordította fegyvereit, így most a tábor egy részét az al-Nuszra, nagyobb felét az ISIS fegyveresei ellenőrzik. Harmadik fél a konfliktusban az a pár palesztin harcos, akiket elvileg a szír kormány is támogat. Ők egyes negyedeket, ellenőrzőpontokat és bejáratokat kemény harcok árán, de kontroll alatt tartanak.

Yarmouk stratégiai pont, mindössze pár kilométerre fekszik Damaszkusztól. Több megfigyelő, így a Palesztin Liga az Emberi Jogokért szervezet szerint is a legmegdöbbentőbb az, hogy az étel és az ivóvíz ugyan már elfogyott, a töltény és a harci kedv még nem. Nagyon úgy tűnik, az ISIS egységei annak ellenére, hogy más frontokon kénytelenek visszavonulni, Yarmoukban mind fegyver, mind emberanyag tekintetében fölényben vannak.

A tábor lakói közös nyilatkozatban kérvényeztek egy hat órás tűzszünetet, humanitárius segélyezés céljából, jegyzékbe foglalva, hogy azonnali szükségük van ivóvízre, mivel a harcok minden kutat szétromboltak, a vízvezetékeket pedig használhatatlanná tették.

A Szíriai Palesztin Liga az Emberi Jogokért elítéli mind az ENSZ-t, mind a Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ), amiért nem tesz semmit a nyilvánvaló humanitárius jogsértés ellen. „A palesztin menekültek, akik lényegi részét képezik a palesztin ügynek, legalább egy vigasztaló szót érdemelnének azoktól, akik elvileg az ő ügyüket képviselik” –nyilatkozta Salim Salamah, a Liga vezetője. Salmah szerint mégis a legnagyobb felelősség a UNRWA-t terheli, akiknek „meg kéne világítaniuk a konfliktus sötét oldalát, mivel a palesztin menekülteknek elsősorban nem élelmiszercsomagokra, hanem konkrét védelemre van szükségük.”

Másfelől a minimális segélyszállítmányok nélkül a civil áldozatok száma csak tovább nőne. Chris Gunnes, a UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) szóvivője szerint is mindenképpen újra kell indítani a szállítmányokat, mivel annak hiánya hamarosan tömeges menekülést és humanitárius katasztrófát idézne elő.  A yarmouki tábor lakói szerint azonban ezek a nyilatkozatok csak szavak: „Valójában senkit sem érdekel Yarmouk, és az ott élő emberek. Senki nem fog megvédeni minket.”- nyilatkozta az al-Jazeerának az egyik elkeseredett helyi lakos.

Az angol Action Group for Palestinians in Syria becslései szerint eddig mintegy 3200 szíriai palesztint öltek meg a 2011 óta dúló polgárháború során, és több mint ötvenezren menekültek el más területekre.

Zelei Péter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »