A szélsőjobboldali jelölt nyerte az osztrák államfőválasztás első fordulóját

  • Jelen állás szerint a jobboldali Osztrák Szabadságpárt jeöltje, Norbert Hofer kaphatta a legtöbb szavazatot az osztrák államfőválasztáson.
  • Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt 37,3 százalékkal az első helyre került, a függetlenként induló Irmgard Griss 18,6, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 18,3 százalékkal áll a második helyen.
  • Ausztriában még soha nem fordult elő, hogy ne a konzervatív, vagy a szocdem jelölt nyerte volna az államfőválasztást.


Mivel az előrejelzések szerint az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, azaz az összes leadott szavazat több mint felét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet majd voksolni.

Norbert Hoferre leginkább fiatal kora és dinamikus politizálása miatt szavaztak, míg a többi jelöltet túl korosnak ítélték – derült ki a Public Opinion Strategies közvélemény-kutató által a választás előtti három napon készített felmérésből. A megkérdezettek második érvként azt nevezték meg, hogy Hofer szimpatikus személyisége valamint az általa képviselt menekültpolitika miatt voksolnak rá. A Van der Bellenre leadott szavazatokat a jelölt által képviselt politikai állásfoglalással és értékekkel indokolták.

Irmgard Grissre leginkább azért szavaztak mert függetlenként és párttámogatás nélkül indult a választáson, a válaszadók 23 százaléka pedig amiatt voksolt rá, mert ő volt az egyetlen női jelölt. Rudolf Hundstorferre pártjának törzsszavazói voksoltak, míg a néppárti Kholt a tapasztalata és a kompetenciája miatt választották. 

A Sora közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint a szabadságpárti jelöltre szavazók mintegy 70 százaléka úgy véli, hogy Hofer megérti az emberek problémáját, hatvan százalék úgy látja, hogy kompetens és helyes értékeket képvisel. Ötven százalék szerint fontos szempont volt a választásban, hogy Hofer a szabadságpárt jelöltje, és harminc százalék vélte úgy, hogy az osztrák politikai életben előforduló konfliktusokban Hofer tudná a leghatékonyabban közvetíteni. A választók ötöde a szavazás előtti utolsó napokban döntötte el, hogy kire adja voksát. A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény csak aznap estére várható.

A legutolsó felméréseken még a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellen tűnt a legnépszerűbbnek 26 százalékkal, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét akkor csak 24 százalékon jelezték. A függetlenként induló Irmgard Grisst 20, a szociáldemokrata jelöltet, Rudolf Hundstorfert 14, a néppárti Andreas Kholt 12, a szintén független Richard Lugnert népszerűsége pedig 3 százalékra jósolták.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A mostani állás szerint valószínűleg Hofer és Van der Bellen vagy Griss juthat majd be a május 22-i második fordulóba.

A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője. Legutóbb, 2010-ben körülbelül 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, így az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Fischer második mandátuma után nem indulhat újra. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.

Részleteket az osztrák államfőjelöltekről és a választásról a HVG eheti számában olvashat.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »