Újabb autógyár telepedhet le Szlovákiában

Volkswagen, Peugeot, Kia – a három nagy autógyártónak köszönhetően az egy főre jutó gyártás szempontjából Szlovákia már most is a világ vezető autóipari nagyhatalma.

Az elkövetkező években ráadásul tovább nőhet az ágazat részaránya. 2018-ban kezdi meg a gyártást Nyitrán a Jaguar Land Rover, miközben a kormány máris egy újabb autógyártóval tárgyal. Ezúttal egy haszonjárműveket és tehergépkocsikat gyártó céget szeretnének idecsalogatni. A Pravda napilap információi szerint olyan márkákról lehet szó, mint a Scania, az Iveco, a Volvo, a Man, a Mercedes, a Daf vagy a Renault. A kormány egyelőre nem árulta el, hogy kivel tárgyalnak, szeretnék azonban elérni, hogy az új beruházó ezúttal az ország keleti megyéiben telepedjen le.

Egyelőre attól sem kell tartaniuk, hogy nem találnak elegendő alkalmazottat. A Jaguar Land Rover például a tervek szerint csak 2018-ra indítja be a gyártását, ám a www.istp.sk honlapon keresztül már eddig is 36 500-an jelezték, hogy szívesen dolgoznának a nyitrai gyárában. Ez utóbbi 3 ezer alkalmazott felvételével számol, további 15 ezer ember dolgozhatna azonban a beszállítóinál is. A Jaguar azonban a nagy szlovákiai érdeklődés ellenére Magyarországon is toboroz alkalmazottakat. A cég 1225 eurós bruttó bérrel csalogatja az alkalmazottakat, ami a tervek szerint 2019 után 1300 euróra nőhet.

Az Új Szó beszámolóját idéztük.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »