Szöul: Phenjan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát lőtt ki

  • Észak-Korea minden valószínűség szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát lőtt ki.
  • A rakétakilövést Észak-Korea keleti partjától északkeletre érzékelték.
  • Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával.


Észak-Korea minden valószínűség szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát lőtt ki – közölte szombaton a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar nem tudta megerősíteni, hogy a kilövési kísérlet sikeres volt-e. A rakétakilövést Észak-Korea keleti partjától északkeletre érzékelték helyi idő szerint este fél hétkor. A szöuli illetékesek egyelőre azt sem tudták pontosan megmondani, hol csapódott be a kilőtt rakéta.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »