Mégis alkotmánybíróságra megy a választási rendszer

Az alkotmánybíróságra került az egyfordulós polgármester-választás ügye, miután a Bukaresti Törvényszék elfogadta az egyik független polgármesterjelölt alkotmányossági kifogását – írta szombaton az adevarul.ro.

Liviu Avram újságíró a főpolgármesteri tisztségért indult volna Bukarestben, de jelölését a fővárosi választási iroda elutasította, mert csak három támogató aláírást gyűjtött össze a választási törvénynek megfelelő 18 ezer aláírás helyett.

Az újságíró a Bukaresti Törvényszékhez fordult, és alkotmányossági kifogást emelt a helyhatósági választási törvény két cikkelye ellen. Az egyik a jelöléshez szükséges támogató aláírások számára, a másik a polgármesterek egy fordulóban történő megválasztására vonatkozik. A törvényszék mindkét kifogást elfogadta, és átküldte az alkotmánybírósághoz.

Mint ismert, korábban a Nemzeti Liberális Párt is alkotmányossági kifogást emelt az egyfordulós polgármester-választás ellen, de kérésüket a Bukaresti Ítélőtábla elutasította.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »