Beavatkozásra készül az EU Líbiában?

  • Líbiát az Európai Unió olyan eszközökkel kívánja segíteni, amelyek a líbiai emberek és a líbiai kormány érdekeit szolgálják politikai, gazdasági és biztonsági szempontból.
  • Ezt hangsúlyozta Luxembourgban Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyi és védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve hétfőn.
  • Mogherini kitért arra is, hogy a migrációval kapcsolatban a líbiai helyzet megoldása elodázhatatlan és elengedhetetlen feladat.
  • Kiemelte, hogy a külügyi és védelmi miniszterek várhatóan arról is megállapodnak, hogy a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében a földközi-tengeri Sophia misszió munkáját kiterjesztik a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével.

Líbiát az Európai Unió olyan eszközökkel kívánja segíteni, amelyek a líbiai emberek és a líbiai kormány érdekeit szolgálják politikai, gazdasági és biztonsági szempontból – hangsúlyozta Luxembourgban Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyi és védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve hétfőn.

A tanácskozás napirendjének középpontjában a migráció áll, aminek apropóját az adja, hogy most egy éve a Földközi-tengeren 800-an vesztették életüket, amikor elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó – mondta a főképviselő.

Mogherini kitért arra is, hogy a migrációval kapcsolatban a líbiai helyzet megoldása elodázhatatlan és elengedhetetlen feladat.

Az uniós segélyprogramok előkészítése jól halad: konkrét területek konkrét projektjeit kívánják támogatni, amelyek a líbiai emberek és a líbiai kormány érdekeit szolgálják politikai, gazdasági és biztonsági szempontból – mondta a főképviselő.

Arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésekbe videokapcsolaton keresztül bekapcsolódik Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök is, akivel az Európai Unió által nyújtható támogatási lehetőségek részleteiről tárgyalnak.

Kiemelte, hogy a külügyi és védelmi miniszterek várhatóan arról is megállapodnak, hogy a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében a földközi-tengeri Sophia misszió munkáját kiterjesztik a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével.

A migrációról folytatott tanácskozás vendége lesz Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa is, aki ismerteti a szervezet májusi, Ankarába tervezett humanitárius világtalálkozójának részleteit. A menekültügyi főbiztossal folytatott munkaebéden a szíriai válság fejleményeit is megvitatják majd, valamint az afrikai országokban jelentkező migrációról és annak megoldási lehetőségeiről is szó lesz.

Mogherini elmondta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni és a szíriai helyzet megoldására létrehozott stratégia további részleteinek kidolgozására is nagy figyelmet fog fordítani a tanácskozás, valamint a keleti partnerség kérdéskörét járják körül a résztvevők, előkészítve a jövő hónapban esedékes miniszteri szintű keleti partnerségi találkozót.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »