Szkinhedek járják a szlovák vonatokat

Háromfős polgári járőrcsapatokat küldött Marián Kotleba, a ĽSNS elnöke egyes vonatokra, hogy „rendet tegyenek”. A rendőrség figyeli a tevékenységüket, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos szerint ilyen „járőrök” veszélyességét Magyarországon bizonyította a Magyar Gárda, írja az Új Szó.

„Az állam nem képes megvédeni a rendes embereket. Amíg nem lesz változás ezen a téren, addig nekünk magunknak kell eljárnunk” – jelentette ki Kotleba. Besztercebánya megye vezetése kikérte a Szlovák Vasutaktól a legkockázatosabb utasszállító szerelvények jegyzékét, és saját hatáskörében polgári járőröket küldött ezekre a vonatokra. A háromtagú csoportok tagjai menetjegyet váltanak, s ha a vonaton problémát látnak, készek a rendzavarót lecsillapítani, a törvény keretei között egy ideig feltartóztatni, majd átadni a rendőrségnek. A polgári járőrség vezetője ráadásul a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) parlamenti képviselője, Peter Krupa, aki legálisan tartott lőfegyvert vitt a parlamentbe.

Kotleba azt állítja, az önkéntes járőrözéssel egy közelmúltban történt esetre reagálnak, egy 17 éves fiú megtámadott egy 21 éves lányt a kupéban, fojtogatta, ellopta a pénzét és mobiltelefonját. Az eset az Érsekújvárból Zólyomba tartó vonaton történt. Kotleba emberei ezen a vonaton kívül még a Pozsony–Besztercebánya és Léva–Zólyom között ingázó vonatokon járőröznek tegnaptól, a vonatra jegyet váltanak.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány azt ugyan elismerte, hogy ha egy állampolgár törvényellenes tevékenységet észlel, akkor jogában áll megakadályozni azt, ám elfogadhatatlannak tartja, hogy bárki a saját kezébe vegye az igazságszolgáltatást. „Ha egy támadás szemtanúi lennének, a támadót ugyanúgy feltartóztathatnák, mint bármelyik más állampolgár, de még véletlenül sem élhetnek a rendőrség jogköreivel, nem korlátozhatják senki személyes szabadságát, mert esetleg úgy vélik, veszélyt jelenthet az utasokra. Ez komoly törvényszegés lenne” – mondta Gašpar. Szerinte Kotleba egy esetet kihasználva akarja azt a érzetet kelteni, hogy az utasok veszélyben vannak. „Ez abszurdum, 2012-höz képest tavaly 191 esettel csökkent a vonatokon elkövetett bűncselekmények száma” – mondta Gašpar.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) is abszurdnak nevezte Kotlebáék járőrözését. „A vonatokon ilyen tevékenységet sem fizikai, sem jogi személy nem folytathat” – közölte lapunkkal a ZSSK.

Ravasz Ábel kormánybiztos sajnálatosnak tartja, hogy egyes csoportok kezükbe akarják venni az igazságszolgáltatást. „Úgy tesznek, mintha etnikai kérdésről lenne szó” – mondta lapunknak Ravasz. Szerinte az ilyen „járőrözés” veszélyességét bizonyította Magyarországon a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek masírozása a romák által lakott településeken. „Nem hiszem, hogy bármiben is segítettek volna. Csupán azzal, hogy más polgárokat megfélemlítő őrség megy valahova, nem fog megoldódni a kérdés” – mondta Ravasz.

A rendőrség kordában tartaná Kotlebáékat

Úgy tűnik, Marian Kotleba vonatos polgári járőrsége nem lesz hosszú életű, tevékenységüket ugyanis a rendőrség és a Szlovák Vasutak is törvényellenesnek tartják.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint azon túl, hogy ilyen járőrök tevékenységét az országban hatályos törvények tiltják, Kotleba félrevezeti az embereket, amikor azt állítja, hogy a vasutakon nőtt a bűnözés. „Az elmúlt négy évben több mint 20 000-rel csökkent az országban elkövetett bűncselekmények száma, s nőtt a felderített esetek száma is. Tehát nem igaz, hogy ez az ország veszélyesebb, épp ellenkezőleg. Jobb lenne, ha a politikusok a rendőrség munkáját a rendőrökre bíznák” – mondta Gašpar. A vasutakon például tavaly valamivel több mint 700 bűncselekmény történt, ami 2012-höz képest 191-gyel kevesebb. Marian Kotleba nem zárja ki, hogy a vasúti járőrök az első lépést jelentik a polgárőrség létrehozásához, amely szerepel pártja programjában. A polgárőrségnek a párt szerint ott kellene működnie, ahol a rendőrség kudarcot vallott. A polgárőrség létrehozására a szélsőjobboldali párt a választási eredményekért járó állami támogatást, a több mint ötmillió eurót akarja felhasználni. Szlovákiában azonban a civil félkatonai alakulatok létrehozását, amelyek helyettesíthetnék a rendőrség munkáját, törvény tiltja.

Lucia Kurilovská, a Rendőrakadémia rektora szerint Kotleba járőreinek bármilyen tevékenysége törvényellenes és felháborító. „Milyen jogalapjuk van arra, hogy bármilyen helyzetet felmérjenek, és megítéljék, hogy az adott tevékenység veszélyes-e az emberekre nézve vagy sem? A járőröző rendőrök szigorú pszichológiai teszteket végeznek, pontosan tudják, hogyan kell és lehet reagálni egyes helyzetekben, munkájukat holmiféle járőrök még elméleti szinten sem helyettesíthetik” – mondta a Markíza híradójának Kurilovská.

Hitlerre emlékeztet

Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos, az OĽaNO képviselője szerint Kotleba pártjának tevékenysége egyre inkább emlékeztet Adolf Hitler SS-egységeire. „A történelem, sajnos úgy tűnik, megismétlődik. Valaha is így kezdődött minden, az első lépés a járőrözés volt, az utolsó a népirtás. Marian Kotleba felnéz Hitlerre, büszkén viseli a Hlinka-gárda egyenruháját, tagadja a népirtást, s bemocskolja azoknak az embereknek az emlékét, akik a szlovák nemzeti felkelésben harcoltak. Ez az ember nem változott meg, tervét csak óvatosan és halkan próbálja megvalósítani. Mindannyiunk számára egyre nagyobb veszélyt jelent” – mondta lapunknak elküldött nyilatkozatában Pollák.  Gašpar szerint, mivel Kotleba emberei jegyet vesznek a vonatjáratokra, ok nélkül nem lehet őket letiltani, de tevékenységüket figyelni fogják, s amint törvényszegést észlelnek, közbelépnek, és bűnvádi eljárást indítanak ellenük. „Krupa parlamenti képviselőt is beleértve” – zárta le Gašpar.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »