Szlovákiába is sok pénzt küldenek haza a vendégmunkások

Több mint 2 milliárd eurót küldtek haza a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok. Olvassa el az Új Szó összeállítását.

Több mint 2 milliárd euró, a bruttó hazai termék (GDP) 2,4%-a – nagyjából ekkora összeget küldenek haza évente a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok az otthon maradt családtagjaiknak.

Nagyjából 250 ezer szlovák állampolgár dolgozik külföldön, közülük minden harmadik küldi haza keresete egy részét az itthon maradt családtagjainak – derül ki a Money Service SK társaság legújabb felméréséből. „Nagyjából 2 milliárd euróról van szó, ami jelentős összegnek számít a szlovák gazdaság szempontjából” – nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője.

A külföldön dolgozók közül a Csehországban munkát találók a legbőkezűbbek, a külföldről hazautalt keresetek csaknem negyede származott tőlük. A sorban Nagy-Britannia, Ausztria, Németország és az USA következik. Olaszország, Svájc, Írország, Hollandia és Franciaország nagyjából 2–3 százalékkal képviselteti magát a listán. A legtöbben az építőiparban, az iparban, az egészségügyben, a szállodai és éttermi szolgáltatásokban dolgoznak.

„A statisztikai adatok szerint a legtöbb szlovák állampolgár legálisan ugyan Ausztriában dolgozik, közülük azonban rengeteg a naponta vagy hetente ingázó szociális munkás, akik nem utalják át a keresetüket, hanem személyesen hozzák haza” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

„A külföldön dolgozók a legtöbb pénzt az ország keleti régióiba utalják át, vagyis azokba a megyékbe, ahol a legnagyobb a munkanélküliség és az elvándorlás mértéke” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Az említett 2 milliárd euró csaknem ötöde Eperjes megyében, több mint 13 százaléka pedig Kassa megyében köt ki. Zsolna, Nyitra és Besztercebánya megyébe nagyjából 12–13, Trencsén megyébe 11,5, Pozsony megyébe megközelítőleg 10, Nagyszombat megyébe pedig 9 százaléknál is kevesebb áramlott.  „A külföldön dolgozók által hazautalt pénz ugyan sokat segít az otthon maradottaknak, az ország gazdasága számára azonban nem csupán előnyökkel jár. Rengeteg fiatal és képzett alkalmazott hagyta el Szlovákiát, akik itthon is érvényesülhettek volna. A Fico-kabinet ugyan megpróbálta visszacsalogatni őket, eddig azonban nem járt nagy sikerrel” – tette hozzá Glasová.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »