Megkezdődhet a brazil elnök alkotmányos felelősségre vonása

  • Elindulhat a brazil elnök elleni felelősségre vonási eljárás, miután azt az ügyben vizsgálatot folytatott kongresszusi bizottság megalapozottnak ítélte meg.
  • Elképzelhető, hogy Dilma Rousseff elnöksége napokon belül véget ér.

2015. december 2-án a brazil törvényhozás alsóházának elnöke, Eduardo Cunha – aki szintén érintett a korrupciós botrányban – úgy határozott, hogy megkezdődhet Dilma Rousseff elnök ellen az impeachment-eljárás, amelyre Brazília történetében csupán egyetlen alkalommal került sor, a korrupciós vádakkal gyanúsított Fernando Collor de Mello elnök esetében.

Cunha saját érintettsége miatt sokáig halogatta a döntést, azonban egy másik ügy miatt nem húzhatta tovább az időt: egy októberi számvevőszéki vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a Rousseff-adminisztráció nem a költségvetési fegyelemmel kapcsolatos törvényi feltételeknek megfelelően gondoskodott az államháztartási hiány egy részének fedezéséről még 2014-ben. Néhány nappal később Dilma helyettese, Michel Temer alelnök nyílt levélben vonta meg bizalmát az elnöknőtől, amely azért is jelentős, mert Temer a legjelentősebb koalíciós partner képviselője.

A bizottság döntött

Az impeachment-eljárásra ezt követően egy különleges bizottságnak kellett (volna) javaslatot tennie, amelynek felállítása Cunha döntése nyomán meg is kezdődött, azonban a Legfelsőbb Bíróság az elnök segítségére sietett: ítélete szerint az ellenzék által „uralt” bizottságot fel kell oszlatni, s az alsóháznak titkos szavazás helyett nyílt voksolással kell megválasztania az új tagokat. A február 2-ig tartó törvényhozási szünet miatt azonban az impechment-eljárással kapcsolatos döntéshozatal is függő kérdés maradt.

A bizottsági tagokról szóló szavazásra így március közepén került sor, majd felállítását követően megkezdődtek a meghallgatások, illetve maga az értékelő vizsgálat, amely április 11-én zárult le: a bizottság 38 tagja az impeachment-eljárás megindítása mellett, míg 27-en annak ellenében szavaztak. Így valószínűleg már a hétvégén voksolhat az Alsóház Dilma ügyében, amennyiben a képviselők kétharmada támogatja az elnök elmozdítását, az eljárás tovább folytatódik a Szenátusban.

Dilma eltávolítása esetén az elnöki posztot alelnöke, Michel Temer töltené be a jelenlegi mandárum lejártáig. Rousseff esélyeit rontja, hogy pártjának, a Munkáspártnak a legfontosabb koalíciós partnere, a PMDB (Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja) március végén kilépett a pártszövetségből.

Dilma nélkül jobb lesz?

Szakértők szerint Rousseff leváltása nem garantálná, hogy az új vezetés hatékonyabb módon kezelné a korrupciós ügyek felderítését. Dilma eddig is teljes mértékben támogatta a nyomozást, és haladéktalanul meghozta a szükséges személycserékről szóló döntéseket. Az elmúlt évtizedek is hangosak voltak a korrupciós botrányoktól, egyik kormány sem mentesült annak következményeitől, amely az ország külföldi megítélését rontja. A piacok egyébként március végén jól reagáltak az impeachment lehetőségére: mind a tőzsdei mutatók, mind a valuta erőssége javult.

A Rousseff-adminisztráció gazdaságpolitikai munkája kapcsán meg kell jegyezni, hogy eddig nem született működőképes alternatíva Rousseff „Agenda Brasil” nevű reformprogramjával szemben, de a szakértők szerint még érdemi vita sem alakult ki a gazdaság jövője kapcsán, amely nem csupán a belpolitikai kérdésektől függ, hanem számos külső tényezőtől is, mint például a nyersanyagok világpiaci árának visszaesése. És ez az, ami rendkívül aggasztó: az elmúlt több évtizedben nem született olyan strukturális megoldás, amely nemzetközileg is versenyképesebbé tehetné Brazíliát.

A Nemzetközi Valutaalap becslései szerint 2018-ban térhet vissza a brazil gazdaság a pozitív növekedési pályára.

Café y mate

Friss hírek