Haladnak a görög adósságtárgyalások

  • Előrelépésről számoltak be a tárgyalásokon a görög adósságcsökkentő reformokról a görög kormány és a nemzetközi hitelezők képviselői.
  • Görög és uniós források szerint a nyugdíjreform és a nem teljesítő hitelek ügyében nem közeledtek az álláspontok.
  • Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője hétfőn elmondta: a hitelező euróövezeti kormányok ragaszkodnak ahhoz, hogy 2018-ban Görögország az államháztartás kamatkiadások nélküli elsődleges többletének el kell érnie a 3,5 százalékot.

Előrelépésről számoltak be a tárgyalásokon a görög adósságcsökkentő reformokról a görög kormány és a nemzetközi hitelezők képviselői – közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője hétfőn.

Elmondta, hogy a tárgyalások hétfőn este folytatódnak.

Görög és uniós források szerint a nyugdíjreform és a nem teljesítő hitelek ügyében nem közeledtek az álláspontok.

Hozzátette: a hitelező euróövezeti kormányok ragaszkodnak ahhoz, hogy 2018-ban Görögország az államháztartás kamatkiadások nélküli elsődleges többletének el kell érnie a 3,5 százalékot.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint valóságközelibb lenne alacsonyabb elsődleges többletet várni az országtól a megadott időpontig. Véleményük szerint ez akkor valósulhat meg, ha az euróövezeti országok lehetővé tennék az adósság egy részének elengedését.

„Célunk továbbra is az, hogy a lehető leghamarabb megtörténjen a felülvizsgálat” – tette hozzá az Európai Bizottság szóvivője.

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel.

Az államcsőd szélén álló Görögország szigorú feltételek mellett, kemény reformok végrehajtása után kaphat összesen 86 milliárd eurót részletekre osztva.

A február 1-jén kezdődött felülvizsgálat sikeres lezárásának érdekében Görögországnak végre kell hajtania a szigorú nyugdíjreformot, fel kell állítania az új privatizációs alapot és meg kell találnia az eszközöket ahhoz, hogy 2016-2018-ban többlettel zárjon az elsődleges államháztartási egyenleg.

Egyes pénzügyi szakértők számításai szerint a görög reformprogram nemzetközi felülvizsgálata akár már május 1-jére lezárulhat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek