Változóban Slota volt pártja?

A fiókja mélyére dugta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a magyarkártyát. Andrej Danko, az SNS elnöke az Új Szónak adott interjújában arról beszélt, a kisebbségek gazdagítják az országot. A politológus szerint ez annak a jele, hogy az SNS levetkőzi vadnacionalista jellegét.

El kell felejteni a sérelmeket, és együtt kell orvosolni a közös problémákat, nyilatkozza lapunknak adott interjújában Andrej Danko, az SNS elnöke. Már az sokakat meglepett, hogy a nemzetiek számára elfogadható koalíciós partner lett a Híd, és hogy a kisebbségek számára kedvező kormányprioritásokkal is egyetértettek. Most Danko még tovább ment, elnézést kért elődei durva kijelentéseiért is.

Tettekkel bizonyítson

A bizalmat fokozatosan lehet csak kiépíteni, és előbb tettekkel kellene bizonyítania az SNS-nek, véli Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője. Tokár szerint az a kérdés, mennyire képes Danko és más szlovák politikusok hasonló véleményeket felvállalni a szlovák nyilvánosság előtt is. A Kerekasztal szóvivője hozzátette, egyelőre nem tudjuk, hogy fog viselkedni az SNS, ha egy valós kisebbségi kérdés kerül terítékre, és az sem egyértelmű, ez nem csak Danko magánvéleménye-e.  Arról még korai beszélni Tokár szerint, hogy elképzelhető-e, a Kerekasztal tárgyaljon kisebbségi kérdésekről az SNS-szel. „Mindenképpen szeretnénk intézményesített kapcsolatot fenntartani a kormánnyal. Nem akarjuk izolálni magunkat senkitől sem, ám az SNS eddigi tevékenysége nem indokolja, hogy egy ilyen pártot bármivel megkeressünk – mondta Tokár. – Ezt a bizalmat ki kell építeni, de tettekkel, nem pedig szimbolikus nyilatkozatokkal.”

Valós politika

A politológus szükségesnek látja Danko kommunikációjának megváltozását. Ján Baránek szerint ez annak a jele, hogy az SNS nacionalista pártból nemzeti-konzervatív párttá alakul át, hasonló jellegű párttá, mint a magyar Fidesz vagy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS). Ez szerinte találkozhat némi ellenszenvvel a régi funkcionáriusok körében, ám hosszabb távon szükséges lépés. „Ez nem szimbolikus gesztus csupán, hanem valós politika, amelynek van jövője” – vélekedik az elemző. Baránek szerint ez azt is jelentheti, az úgynevezett magyarkártya tartósan eltűnhet a szlovák közéletből. „Ezt egy lezárt fejezetnek látom Szlovákia történetében. Ez nem jelenti azt, hogy a magyarkártya nem kerülhetne elő újra, de biztosan nem öncélúan.”

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »