Nem nyomtatnak több Mein Kampfot Szlovákiában

A szlovák kulturális szervezet, a Matica slovenská leállíttatta nyomdájában Adolf Hitler hírhedt könyvének, a Mein Kampfnak a nyomtatását, írja az Új Szó.

A náci diktátor önéletrajzi könyvének újranyomását egy csehországi kiadó rendelte meg a Matica túrócszentmártoni nyomdájában, a Neografia, a. s vállalatnál. A kötet 15 000 példányát eredetileg a szlovákiai piacra szánták, tudatta a TASR közszolgálati hírügynökséggel Ivana Poláková, a kulturális szervezet információs osztályának munkatársa.

„Ezt helyes döntésnek tartjuk, még akkor is, ha ez 25 000 eurónkba fog kerülni. Nem tartom ugyanis a Macica feladatának, hogy bármilyen módon propagálja Adolf Hitlert. Nyomtassák ki máshol. Nekünk az ellenkezője áll érdekünkben”- mondta Marián Tkáč, a Matica elnöke, és hozzátette, hogy azokról a szlovákokról készítenek elő könyvet, akik elnyerték a Világ Igazai elismerést.

Világ Igaza (vagy másképpen Népek Igaza, angolul: Righteous Among the Nations, héberül: חסיד אומות העולם) a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. Ezt az elismerést többek közt azok kapták meg, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek meg a haláltáborok elől.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »