Migráció: megint a Földközi-tengeri útvonal kerülhet képbe

  • A nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárásával, illetve az Európai Unió és Törökország között március 18-án kötött új menekültügyi megállapodás intézkedéseinek következtében ismét vezető szerepet tölthet be Olaszország a migránskérdésben.
  • Az olasz hatóságok arra készülnek, hogy sokan újra Líbia irányából igyekeznek majd Európába jutni, amely fokozott terhet jelenthet az ország számára az elkövetkezendő időszakban.
  • Luigi Ammatuna, a szicíliai régióban található Pozzallo település polgármestere aggodalmát fejezte ki a kérdés kapcsán, véleménye szerint 2016 rekord év lesz az érkezők számát illetően – írja a Corriere della Sera olasz napilap.
  • Cikkünk azt vizsgálja, milyen tendenciák várhatók az elkövetkező időszakban, illetve hogyan tudnak ehhez alkalmazkodni az olasz hatóságok. A kérdés kapcsán Olaszországnak már jelentős tapasztalata van, de mindez kevés, további kapacitásra és jelentős koordinációra lesz szükség.

Az olasz belügyminisztérium migrációval foglalkozó részlege szerint idén január 1-je és március 24-e között 14 493 menedékkérő érkezett Líbia irányából az olasz partokhoz, 43 százalékkal többen, mint a megelőző év ugyanezen időszaka alatt (10 128 fő). 2016 januárjában csak a dél-olasz Pozzallo településre 7000 menekült érkezett a római belügyminisztérium adatai szerint.

A Törökország és Európai Unió között létrejött új menekültügyi megállapodás következtében március 20. és 26. között a Görögországba naponta érkezők száma átlagosan 930 főről 78-ra csökkent. Ezzel egy időben a múlt hét kedd folyamán 730 migráns érkezésére számítottak Líbia irányából Pozzalloba. A migránsok befogadásával és integrációjával is foglalkozó szicíliai Sant’Egidio szervezet szóvivője, Emilio Abramo szerint bár a napokban érkező menedékkérők észak-afrikai származásúak voltak, a Görögország és Törökország között rekedt szír menekültek egy jelentős része már felvette a kapcsolatot az Olaszországban tartózkodó vagy oda tartó, esetleg információval rendelkező ismerősökkel, rokonokkal annak érdekében, hogy Líbia irányából szervezzék meg útjukat, így igyekezve elérni az olasz partokat. Jelentős számú szír menedékkérő érkezésére lehet tehát számítani az elkövetkezendő időszakban, Olaszországnak így a jövőben lesz feladata jócskán. A szóvivő szerint ezzel párhuzamosan az embercsempészek szerepe eddig nem látott méreteket ölthet majd.

Lampedusa, a sziget, amely mindent kibír?

A kérdés kapcsán lényeges utalni Lampedusa szerepére, amely kulcspozíciót töltött be az elmúlt időszakban a migránskérdés kezelésében. Lampedusa területét tekintve nagyjából 10 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 4 kilométer, lakosainak száma körülbelül 6000 fő. A sziget a Földközi-tengerben helyezkedik el Málta (140 km) és Tunézia (113 km) között. A szigetre érkezők száma az arab tavasz kezdetekor ugrott meg jelentősen, legnagyobb számban (3800 fő) 2011. április 13-án érkeztek Líbia felől Lampedusára. 2011. június 17-ig számuk már elérte a 9804 főt.

A találkozó időpontja, március 25-e szimbolikus dátum, hiszen 1957-ben ugyanezen a napon írták alá Rómában az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó egyezményeket, vagyis a római szerződéseket. A lampedusai találkozón a felek többek között kifejezték: fontos, hogy Európa megtartsa azon értékeket, amelyek az alapító atyákat inspirálták, illetve azon identitáselemeket, melyek az Európai Unió lényegét képezik. Hangsúlyozták továbbá, hogy az Európai Unió közös választ kell hogy találjon a migrációs válság kezelésére, ezzel együtt a terrorizmus és az erőszak leküzdésére. Matteo Renzi miniszterelnök és Giusi Nicolini utaltak a sziget humanitárius funkciót betöltő szerepére, illetve arra, hogy a jelenlegi biztonságpolitikai környezetben fontos észrevenni: a szigetre érkezők jelentős része olyan gyermek, nő és férfi, aki háború és szegénység elől menekül.

Hogyan néz ki az olasz befogadó rendszer?

Emilio Abramo szóvivő szerint az elmúlt időszakban lényeges előrelépések történtek a menekültügyi kérelmek elbírálásának tekintetében, illetve egy jobb befogadó rendszer kiépítése érdekében. Míg korábban két évbe is telhetett, míg az olasz szervek elbírálták, hogy ki jogosult nemzetközi védelemre, ma ez jelentősen lerövidült, akár egy hónap alatt megtörténhet a kérelmek elbírálása.

Olaszországban jelenleg 14 befogadó központ működik, öt azonosítással és kiutasítással foglalkozó központ, 1861 egyéb, ideiglenes feladatokat ellátó intézmény, illetve 430 olyan projekt, mely menedékkérők és menekültek segítésével foglalkozik valamilyen módon. Az egyes tartományokat vizsgálva Lombardia áll az első helyen a migránsok befogadását illetően, ezt követően Szicília, majd Lazio tartomány szerepel. A sor végén Molise, Basilicata, illetve Valle d’Aosta tartományok állnak. Jelenleg négy hotspot (menedékkérő-regisztrációs központ) működik az országban, ahol az újonnan érkező migránsok regisztrációja történik, ezek helyszíne Trapani, Taranto, Lampedusa, illetve Pozzallo. Az elkövetkező hónapokban további két hostpot megnyitását tervezik, melyek központja a várakozások szerint Szicília és Cagliari lesz.

Lampedusa és a jövőben érkező migránsok kapcsán Giusi Nicolini polgármester hangsúlyozta, Olaszország ismét jelentős kihívás elé néz, azonban jó szervezéssel és koordinációval, ahogyan eddig is, az ország képes lesz szembenézni a jövő nehézségeivel. Lényeges feladatnak látta annak hangsúlyozását, hogy az emberek tudjanak éles különbséget tenni a migráció és terrorizmus között, amelyet napjaink eseményei és a brüsszeli merényletek tükrében újra és újra hangsúlyozni kell.

Az ország kapacitásait tekintve a jövőbeli két új regisztrációs-központ létrehozása mindenképp fontos előrelépést jelenthet, a hotspotok ugyanis rendkívül fontos szerepet töltenek be, többek között az olasz parti őrséggel való kooperáció révén, kölcsönösen segítve és erősítve egymás funkcióit. Ezzel együtt az olasz hatóságok, a helyi befogadó központok, illetve az olasz parti őrség együttműködését újra és újra hangsúlyozni kell, ahogyan a Frontex Triton műveletének jelentőségét is, mely védelmi funkciói mellett humanitárius szerepet is betölt.

Restás Bianka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »