Ausztria katonákkal fogja védeni a Brenner-hágót

  • Ausztria a jövőben katonákkal is védeni fogja Olaszországgal közös határát – közölte az osztrák védelmi miniszter.
  • A tárcavezető szerint az EU külső határainak védelméről szóló kérdésnek a jövőben az európai biztonságpolitika fókuszában kell állnia.
  • A miniszter szerint a katonák a határvédelem mellett közreműködhetnének a migránsok regisztrálásában is.

Ausztria a jövőben katonákkal is védeni fogja Olaszországgal közös határát – közölte Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Die Welt című német lap szombati számában megjelent interjúban.

“Minthogy az EU külső határait jelenleg még nem védik hatékonyan, Ausztria rövidesen szigorú határellenőrzést fog bevezetni. Ez erős ellenőrzést jelent a Brenner-hágón, katonák jelenléte mellett” – mondta a miniszter.

Doskozil szerint az EU külső határainak védelméről szóló kérdésnek a jövőben az európai biztonságpolitika fókuszában kell állnia: “A hadsereg jelentős mértékben hozzájárulhat a határvédelem támogatásához. Európának vannak még kihasználatlan katonai erőforrásai ebben”. A miniszter szerint a katonák a határvédelem mellett közreműködhetnének a migránsok regisztrálásában, a humanitárius segítségnyújtásban és a kitoloncolásokban is.

A tárcavezető az osztrák eljárást azzal indokolta, hogy a menekültek az EU-török megállapodás miatt a balkáni útvonal helyett növekvő mértékben más, elkerülő útvonalakat fognak választani.

“Erőteljes növekedésre számítunk a következő hetekben a földközi-tengeri útvonalon” – mondta. Ebben az évben eddig már 14 600 menekült érkezett ebből az irányból, ami 44 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Csak a múlt héten 5000 menekült érkezett a Földközi-tengeren át Európába, és számuk nagymértékben növekedni fog, ahogyan az időjárás melegebbre fordul – mutatott rá.

Doskozil emellett javaslatot tett egy civil-katonai misszió létrehozására az EU határügynöksége, a Frontex támogatására. Egy ilyen misszió hasznos lehetne Görögország, Bulgária vagy akár Olaszország határain is – magyarázta. Ezt a témát szerinte meg kellene vitatni az EU védelmi minisztereinek következő tanácskozásán.

Hasonló véleménynek adott hangot Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is a Münchner Merkur című német lapnak nyilatkozva. Elmondta, hogy Törökországban mintegy 700 ezren várakoznak a görög határon, Isztambulban pedig 400 ezren készülnek Bulgárián át Nyugat-Európába jutni. Nem fognak egy vállrándítással visszafordulni – figyelmeztetett.

Arra a kérdésre, hogy a katonák kivezénylése nem okoz-e majd fennakadásokat a nyári vakációra utazók forgalmában, Johanna Mikl-Leitner úgy vélte, még ha torlódások lesznek is, ezt az emberek meg fogják érteni. “A biztonság és a stabilitás a fő prioritás” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Az EU-török megállapodás értelmében hétfőtől visszatoloncolják Görögországból Törökországba a menekülteket. Ezzel az EU reményei szerint végleg bezárul a balkáni útvonal. Sokan viszont attól tartanak, hogy egyidejűleg új útvonalak nyílnak meg Bulgária vagy Albánia felé, és megélénkül a Líbiából Olaszországba vezető embercsempészet is.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »