Külföldön vállalnának munkát a vajdasági orvosok

Egy év alatt mintegy 320 külföldi munkavállalás jóváhagyására vonatkozó kérelem érkezett a Vajdasági Orvosi Kamarához. A legtöbb orvos Németországban vállalna munkát.

A 4464 orvos közül, akiknek január elsejétől kellett volna megújítaniuk az engedélyüket, 827 nem kérelmezte ennek meghosszabbítását. Sokan közülük nyugdíjba vonultak, de több mint 300-an a külföldi munkavállalás mellett döntöttek, derül ki a Blic cikkéből.

„Harmadéves egyetemistaként kezdtem el németül tanulni, és amint befejeztem az orvosi egyetemet, Németországban kezdtem el munkát keresni, ott ugyanis a szerbiai fizetés háromszorosát kereshetem meg, arról nem is beszélve, hogy itthon még az is kérdéses, találok-e egyáltalán munkát“, mondja Uroš Gredić.

Az Országos Foglalkoztatási Alap újvidéki fiókintézetének adatai szerint nőgyógyászokból, sugárterápiás szakorvosokból, szemészekből, ideggyógyászokból és altatóorvosokból van a legnagyobb hiány a vajdasági munkaerőpiacon. Ugyanakkor az egészségházakban dolgozó fiatal orvosokat nem küldik szakosításra. A szakosításról szóló törvény szerint ugyanis csak akkor kezdhetik meg a specializációt, miután két évet ledolgoztak az adott egészségügyi intézményben.

„A fiatal orvosok legtöbbje azért megy külföldre, mert itt nem látják a szakmai előrelépés lehetőségét. Az egyetem után próbálnak munkát találni, s ha nem járnak sikerrel, külföldre távoznak, leggyakrabban Németországba, amely mintegy 120.000 egészségügyi dolgozót tervez foglalkoztatni“, magyarázza dr. Dunja Civrić, a Vajdasági Egészségügyi és Szociális Intézményekben Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki szerint Vajdaság nagyon gyorsan olyan helyzetbe kerülhet, hogy nem lesz elég munkaerő.

Hasonló helyzetbe került Magyarország és Horvátország is, amelyek néhány év alatt az egészségügyi dolgozók esetében jelentkező munkaerő-felesleg helyett most munkaerőhiánnyal néznek szembe, miután csatlakoztak az Európai Unióhoz, és lehetővé vált a szabad munkavállalás az Európai Unión belül.

Egy vajdasági orvosnak átlagban 1750 páciense van

Szerbia többi részétől eltérően, ahol 100.000 lakosra 289 orvos jut, Vajdaság esetében ez a szám 251, azzal, hogy egyes körzetekben még kevesebb orvos jut ugyanennyi páciensre. A tartományi kormány illetékes szervei szerint Vajdaságban mindössze 57 általános orvos jut 100.000 páciensre, ami azt jelenti, hogy egy orvosnak átlagban 1750 betege van.

Döntő a fizetés

A fiatal orvosok elsősorban a fizetések közötti különbséget jelölik meg külföldre távozásuk fő okaként. Össze sem lehet hasonlítani egy 50.000 dináros fizetést egy ezer eurón felüli keresettel, amennyit egy általános orvos Németországban megkeres – mondja dr. Civrić.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »