A bizottsági helyeken marakodnak a képviselők

Felborították a kormánypárti többség és az ellenzék közötti erőegyensúlyt a koalíciós pártok a bizottságok összeállításakor, hangzott el tegnap a parlament alakuló ülésén. Az emberi jogi bizottság élére az az Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) került, aki elutasítaná a családon belüli erőszak elleni egyezmény ratifikálását, írja az Új Szó.

Miroslav Beblavýt és Simon Zsoltot „a sarokba küldték“ a kormánypárti képviselők. Beblavý szerint mečiari praktikákat alkalmaznak a koalíciós pártok, mivel a kormánypártokból kilépett képviselőket az egyik leggyengébb bizottságba, a külügyibe „száműzték“. Beblavý szerint, mivel létezik egy külön bizottság az európai ügyek számára, a külügyi gyakorlatilag súlytalan. Beblavý emlékeztetett, Vladimír Mečiar a számára kényelmetlen képviselőket a környezetvédelmi bizottságba szokta ültetni, akaratuk ellenére.

„Az, hogy az új koalíció első lépései között lesz a mečiari idők legjavához való visszatérés, tényleg nem jutott volna az eszembe“ – közölte Beblavý. Beblavý aggályainak a plénumban Daniel Lipšic (Nova) adott hangot, kiemelve, hogy a kormánypárti és az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok nem arányosak. Beblavý kérte áthelyezését a külügyi bizottságból a pénzügyibe.

Az európai ügyek bizottságának élére Ľubos Blaha (Smer) került, ahogy az előző ciklusban is. Blaha Pavol Paška tanácsadója volt, a venezuelai elnök, Hugo Chavez csodálója, Ficót a legjobb európai baloldali politikusnak tartja. A külügyi bizottságot a hidas František Šebej vezeti, ahogy az előző választási időszakban is. A védelmi tárca mellé megkapja a védelemért és biztonságért felelős parlamentibizottság elnöki posztját is az SNS, ide Anton Hrnko képviselőt nevezték ki.  Alena Bašistová, a Sieť képviselője vezetheti a szociális bizottságot, ő Procházkáék szociális ügyi szakértője. A közigazgatásért és régiófejlesztésért felelős bizottságot Boris Kollár, az ellenzéki Sme rodina elnöke vezetheti. Az egészségügyi bizottságot az SNS-es Štefan Zelník fogja vezetni, a kultúráért felelősbizottsági elnök marad a smeres Dušan Jarjabek. Az oktatásért, tudományért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős bizottsági elnök Ľubomír Petrák lett, szintén a Smer soraiból.  Az emberi jogi és kisebbségi bizottság vezetőjévé az OĽaNO-NOVA képviselőjét, Erika Jurinovát választották meg. Jurinová az előző választási időszak végén 18 képviselőtársával közfelháborodást keltett, amikor egy olyan törvényt támogattak, amely börtönbüntetéssel sújtotta volna a mesterséges megtermékenyítésen áteső nőket. Jurinová aláírta a Szavazat a családért elnevezésű kezdeményezést is, amelynek aláírói ígéretet tettek, hogy nem fogják megszavazni a családon belüli erőszak elleni úgynevezett isztambuli egyezményt.  Az alkotmányjogi bizottságot a smeres Robert Madej fogja vezetni, a Híd kapja még a földművelésügyi bizottságot, ennek Csicsai Gábor elnökölhet. Az emberi jogi bizottságba Kotlebáék is küldtek embert: a 22 éves Milan Mazurek pótképviselőként ült be a parlamentbe, mert Andrej Medvecký ĽSNS-es képviselő visszaadta mandátumát, miután kiderült, büntetőjogi eljárás folyik ellene testi sértés miatt. Mazurek a szélsőségesek tavalyi menekültellenes pozsonyi felvonulásán megtámadta egy muzulmán család tagjait, köztük egy kislányt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »