Videó terjed a palesztin késelő fejbe lövéséről

  • Csütörtökön egy izraeli katona fejbe lőtt egy késelő palesztint Hebronban.
  • Az esetről megrázó videó terjed az interneten, amely tovább fokozza a palesztinok dühét Izraellel szemben.
  • Az izraeli hadsereg kihallgatja a helyszínen tartózkodó két másik izraeli katonát az eset körülményeiről, és azt is vizsgálja, hogy minden a szokásos eljárásoknak megfelelően történt-e, mivel senki se ellenőrizte, hogy a terroristánál voltak-e robbanóanyagok és nem is kapott orvosi ellátást a palesztin a-Sharif.

Nagy felháborodást keltett a palesztinok körében csütörtökön, hogy egy izraeli katona fejbe lőtt egy késeléses támadást végrehajtó palesztint, a-Sharifot a hebroni utcán, a palesztinok lakta Tel Rumeidában. Az izraeli hadsereg kihallgatja a helyszínen tartózkodó két másik izraeli katonát az eset körülményeiről, és azt is vizsgálja, hogy minden a szokásos eljárásoknak megfelelően történt-e, mivel senki se ellenőrizte, hogy a terroristánál voltak-e robbanóanyagok és nem is kapott orvosi ellátást a palesztin a-Sharif.

Az izraeli katona tettét azzal próbálja igazolni, hogy attól tartott, hogy a palesztin a-Sharif bombát fog robbantani, mivel szerinte még mozgott közvetlenül a lövés előtt és kabátot viselt, amellyel akár robbanóövet, vagy más robbanószert is takargathatott. Később kiderült, hogy a-Sharifnál nem volt robbanóanyag.

A palesztin Abed al Fatah a-Sharif egy társával késsel támadt az izraeli hadsereg egyik katonájára, majd mindkettőjüket lelőtték az izraeli katonák. Egy járókelő videóra vette a történteket, amelyen a-Sharif mozdulatlanul fekszik a földön és egy izraeli katona fejbe lövi.

Az a-Sharifot fejbe lövő izraeli katonát felfüggesztették és büntetőeljárás vár rá, de izraeli társait is fegyelmi eljárás alá vonják. Az izraeli katona családja szerint a széleskörű nemzetközi elítélés miatt fiukból könnyen bűnbakot csinálhatnak és azért, hogy példát statuáljanak, aránytalanul súlyos büntetést kaphat.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztere nyilatkozata szerint a két huszonegy éves palesztin férfi Ramzi Aziz al-Qasrawi és Abed al-Fattah Yusri al-Sharif meghalt az incidens során.

„Ez az első alkalom, hogy ilyen világos videófelvétel mutatja, ahogy egy palesztint kivégeznek. Ez óriási bizonyíték arra, hogy milyen brutális a megszállás”, nyilatkozta Issa Amro, a hebroni székhelyű Youth Against Settlements aktivista csoport vezetője. 

Az október óta tartó palesztin „késeléses intifáda” során az izraeli hadsereg legalább kétszáz palesztin felkelőt ölt meg, akik közül körülbelül ötvenheten Hebronból származtak. Hebron városában különösen nagy a feszültség a mintegy ötszáz zsidó telepes és a palesztin lakosság között. Palesztin támadók huszonkilenc izraeli katonát öltek meg az összecsapások során.

Bihari Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »