Antal Árpád elindulna a sepsiszentgyörgyi polgármester-választáson

Versenybe száll egy újabb sepsiszentgyörgyi polgármesteri mandátumért Antal Árpád, a székelyföldi város tisztségéből felfüggesztett polgármestere – jelentette be Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség háromszéki területi szervezetének elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az Agerpres hírügynökség által idézett sajtótájékoztatón Tamás Sándor elmondta, hogy elkezdik gyűjteni az Antal Árpád választási indulásához szükséges aláírásokat. Hozzátette: az induláshoz 550 támogató aláírásra lenne szükség, de az RMDSZ célja, hogy a következő két hétben legalább tízezer aláírást gyűjtsön. Így szeretnék ugyanis bizonyítani, hogy Sepsiszentgyörgy lakói értékelik Antal Árpád eddigi munkáját és támogatják a harmadik polgármesteri mandátumát.

Antal Árpád az egyik közösségi portálon közzétett bejegyzésében megerősítette: boldogan folytatja a megkezdett munkát, ha a polgármesteri teendőktől való eltiltását feloldják. A hivatali visszaéléssel gyanúsított polgármestert ugyanis februárban bírósági felügyelet alá helyezték. Nem láthatja el polgármesteri teendőit, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.

A polgármester elleni kényszerintézkedés április 17-ig van érvényben, de ezt az ügyészség kezdeményezésére a bíróság meghosszabbíthatja. A bírósági felügyelet hatvan nappal való meghosszabbítása azt jelentené, hogy Antal Árpád nem vehet részt a június 5-i önkormányzati választáson.

„Számunkra a polgármesteri munka egyenértékű Székelyföld modernizációjával, hiszen elsősorban az önkormányzatokban tudjuk megmutatni igazán azt, hogy mit tudunk elérni, ha engednek bennünket dolgozni a szülőföldünkért” – közölte bejegyzésében Antal Árpád. Hozzátette: a polgármesteri szék nem cél, hanem eszköz arra, hogy közössége hosszú távú céljaiért dolgozzon.

Antal Árpád ellen február 17-én indított eljárást a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). A DNA honlapján megjelent közlemény szerint a polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. Az EBRD ugyanakkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján „nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel”. Erre a DNA azzal reagált, hogy szerintük Antal Árpád, nem a városnak hitelt nyújtó EBRD-t, hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek