Brüsszel: egyre több részletet ismernek a terrortámadásokról

  • A köztörvényes bűncselekmények miatt korábban több évre elítélt el-Bakraoui fivérek robbantották fel magukat kedd reggel a brüsszeli repülőtéren és a belvárosi metróállomáson.
  • A másik reptéri merénylőt és a többi elkövetőt még keresik. Eddig 31 halott és 270 sebesült a véres brüsszeli terrorcselekmények ideiglenes mérlege.

A belga hatóságok szerda reggelre beazonosítottak kettőt a kedd reggeli véres terrortámadások elkövetőiből. Az el-Bakraoui fivéreket – akik közül az egyik a repülőtéren, a másik a metróállomáson robbantotta fel magát – korábban köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt ítélték el, de mostanáig nem szerepeltek a közvetlenül terroristagyanús személyek listáján.

Frederic van Leeuw, államügyész tájékoztatása szerint a repülőtéri biztonsági kamera által rögzített három személy egyike a 30 éves Ibrahim el-Bakraoui volt, aki egy másik képen található, de még ismeretlen személyazonosságú személlyel együtt felrobbantotta magát kedd reggel 8 óra tájban a zaventemi repülőtéren. A repülőtéri merényletben a nem végleges adatok szerint 11 ember vesztette életét, a sebesültek száma több mint 100-ra tehető.

Ibrahim el-Bakraouit 2010-ben 9 év szabadságvesztésre ítélték, miután egy rablás során fegyveres összetűzésbe került rendőrökkel. A biztonsági kamera által rögzített harmadik személy feltételezések szerint az a Najim Laachraoui, akit a tavaly novemberi párizsi és a mostani robbantások során használt robbanószerkezetek elkészítőjének, a terroristák tűzszerészének tartanak. Utána nagy erőkkel, forró nyomon folyik a nyomozás, a rendőrök Anderlecht és Schaarbeek kerületekben több házkutatást is tartottak. Anderlechtben egy embert őrizetbe vettek, de nem a 25 esztendős Laachraouiról van szó.

A másik el-Bakraoui, a 27 éves Kalid az európai negyedben található Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát a második metrókocsiban, éppen akkor, amikor a szerelvény továbbindult a Schuman-körtéri metrómegálló felé.

Kalid, a fiatalabb fivér korábban öt éves börtönbüntetést kapott fegyveres autólopásért.

A metróban végrehajtott robbantásban eddig 20-an haltak meg, de a halálos áldozatok száma a súlyos sérültekre való tekintettel a hatóságok szerint tovább nőhet. A két merényletben az ideiglenes mérleg szerint 31-en veszítették életüket és 270 a sérültek száma.

A belga hatóságok tájékoztatása szerint összesen negyven ország állampolgárai vesztették életüket vagy sérültek meg a két bombamerényletben. Köztük van két magyar állampolgár is. Egyikük a repülőtéren, a másik személy (aki hazánk állandó EU-képviseletén dolgozik) a metróban sérült meg. Mindkét magyar áldozatot megműtötték, az állapotuk stabil, nincsenek életveszélyben.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnökének bejelentése szerint három bizottsági dolgozó vesztette életét a terrortámadásokban.

A belga rendőrség azt a bérelt lakást is megtalálta, ahonnan a három terrorista kedd reggel elindult a repülőtérre. Az a taxisofőr vezette nyomra a rendőröket, aki reggel kivitte az elkövetőket Zaventembe. A házban a nyomozók az Iszlám Állam lobogója mellett valóságos arzenált találtak: egyebek mellett 15 kilogramm robbanóanyagot, detonátorokat szögekkel és bombák készítéséhez használatos vegyi anyagokat.

Feltételezések szerint a terroristák eredetileg nagyobb mennyiségű robbanószert vittek volna ki a helyszínre, de végül el kellett állniuk ettől a szándékuktól, mert nem fért be a taxi csomagtartójába.

A harmadik személynek gondolt Najim Laachraouinál volt a legpusztítóbb erejű bomba, amit egy szatyorban a reptéren a földre helyezett, de ez szerencsére nem robbant fel.

A ház mellett egy kukában a nyomozók egy számítógépre bukkantak, amelyben megtalálták az önmagát felrobbantó Ibrahim el-Bakraoui végrendeletét. A rendőrök szerda kora délutánig öt házkutatást tartottak Brüsszelben, egy embert vettek őrizetbe, akinek a személyazonosságát egyelőre nem árulták el.

Brüsszelben és egész Belgiumban továbbra is érvényben van a legmagasabb, 4-ik fokozatú riasztás, ami bármikor bekövetkező terrorcselekmény veszélyére utal. A főállamügyész is elárulta, hogy több személyt keresnek, akiknek közük lehetett a kedd reggeli merényletekhez.

A brüsszeli repülőtér, amelynek indulási oldalán robbantak a nagy erejű bombák, legalább csütörtökig zárva tart. Az EU tőszomszédságában lévő Schuman kivételével valamennyi vasútállomás nyitva tart és üzemel. A metróállomások közül csak 14 van nyitva, a robbanás által sújtott Maelbeek megálló még több héten át zárva lesz a hatóságok tájékoztatása szerint.

Belgiumban három napos országos gyászt hirdettek, szerda délben pedig országszerte egy perces néma felállással emlékeztek meg a terrortámadások áldozatairól. Az Európai Bizottság épületében tartott megemlékezésen a belga királyi pár és az éppen Brüsszelben tartózkodó francia miniszterelnök, Manuel Valls is részt vett.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »