Megkezdődött az EU-török terv végrehajtása

  • Az első újonnan érkező nemzetközi védelemre nem jogosult migránsok visszaküldésével a hétvégén megkezdődött a pénteken elfogadott EU-török nyilatkozat végrehajtása.
  • Eddig 20 tagállam, köztük Magyarország jelentett be hozzájárulást a görög szigeteken felállítandó tranzitzónák működtetéséhez.
  • A konkrét magyar felajánlásról a szerdai kormányülésen születik döntés.

Március 28-án érkezik meg a görög szigetekre annak a 4 ezer fős nemzetközi kontingensnek az előörse, amelyik a múlt pénteken elfogadott EU-török menekültügyi terv végrehajtásáért felel majd – jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Közben a megállapodással összhangban a március 20. óta az Égei-tengeren keresztül érkező menedékkérőkre és migránsokra már új szabályok érvényesek. Ennek megfelelően brüsszeli bejelentés szerint a hétvégén már visszaküldték Törökországba azokat a vasárnap óta érkezett személyeket, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre (például gazdasági bevándorlók), vagy nem akartak Görögországban benyújtani menedékjogi kérelmet. A nemzetközi védelemre elvileg jogosult személyek (mindenekelőtt a legnagyobb elfogadási rátával rendelkező szíriaiak, irakiak és eritreaiak) menedékjogi kérelmet nyújthatnak be, amit egyénileg az uniós és nemzetközi szabályokkal összhangban bírálnak majd el.

De, még az utóbbiakat is nagy eséllyel visszaküldik majd néhány napon (körülbelül egy héten) belül a menedékjogi eljárás lefolytatása után Törökországba azon az alapon, hogy Görögország török szomszédját biztonságos harmadik országnak ismeri el (az erről szóló jogszabály szövegezése folyamatban van, és március 28-án szavazhatja meg a parlament), illetve hogy ott előzőleg már menekültstátuszt kaptak a kérvényezők, vagy nem fenyegeti semmi sem a biztonságukat).

Ehhez még Törökországnak is módosítania kell a következő napokban néhány törvényt, ami jogi alapot adna a görög szigeteken tevékenykedő kontingensnek az elutasított menedékkérők visszaküldésére. Bizottsági források szerint az első elutasított menedékkérők (akik tehát nem illegális migránsnak minősülnek) visszaküldése április 4-én kezdődik Törökországba. Néhány napos csúszással pedig sor kerül az első szír menekültek EU-ba történő áttelepítésére is.

Azok pedig, akik Görögországban nemzetközi védelmet kapnak (ha bizonyítani tudják, hogy Törökországba való visszatérésük esetén nem lennének biztonságban), elvileg áthelyezhetők lesznek Görögországból egy másik tagállamba. Görögországban jelenleg körülbelül 50 ezer menekült tartózkodik. Állítólag még vasárnap is 1600-an érkeztek a tengeren keresztül a szigetekre.

A tagállamok már szombaton videókonferenciát tartottak az EU-török nyilatkozatban foglaltak végrehajtásáról. Az Európai Bizottság becslései szerint 4 ezer fős kontingensre lesz szükség a feladatok ellátására, ami magába foglalja az érkező migránsok regisztrálását, a menedékjogi kérelmek és a fellebbezések elbírálását, az érkezők görög szigeteken való elszállásolását, és elutasító döntések esetén a Törökországba való visszaküldésük megszervezését.

A 4 ezer fős kontingensből 1500 főt a görögök, 2500 főt pedig az európai partnerek biztosítanának.

A Bizottság hétfői bejelentése szerint eddig már 20 tagállam tett konkrét ígéretet a segítségre, köztük Magyarország is. A végleges magyar felajánlásról a szerdai kormányülésen döntenek, de várakozások szerint személyek (főleg rendőrök) és eszközök (buszok és konténerek küldéséről) egyaránt szó lehet.

A Frontex 1500 határ- és idegenrendészt, míg a menekült támogatási iroda, az EASO 400 menekültügyi szakértőt és 400 tolmácsot kért a tagállamoktól. Görögország mintegy 30 bírót és igazságügyi szakértőt is kért partnereitől.

Úgy tudni, hogy a Frontex 1500 fős keretére már 800-900 hely elkelt, míg az EASO-nál is majdnem összegyűlt a kért 400 fős keret. Hiány van ugyanakkor még tolmácsokból.

A V4-ek közül Lengyelország 84 rendőrrel és határőrrel, továbbá idegenrendészekkel és helikopterrel, Szlovákia 100 fős határ- és idegenrendész kontingenssel, Csehország pedig eddig 40 fővel (rendőrökkel és menekültügyi szakértőkkel) készül beszállni a műveletbe.

Egyelőre nem világos, hogy mindez hogyan viszonyul a V4-ek tavaly Máltán a Frontexnek tett 300 szakértőről szóló felajánlásához.

Németország és Franciaország közösen 400 rendőrt és 200 menekültügyi szakértőt kész biztosítani a művelet sikeréhez.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »