Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli támadások elkövetőjeként

  • Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként.
  • A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.
  • Az eddigi hivatalos jelentések szerint a robbantásoknak 34 halottja és csaknem 190 sebesültje van.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként – jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák.

A hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az „Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre” egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Az Aamák szerint a merénylők a Zaventem repülőtéren tüzet nyitottak az emberekre, mielőtt „többen közülük működésbe hozták volna robbanómellényüket”. Ezzel egy időben – a jelentés szerint – egyik társuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát. A merényletekben a szélsőségesek állítása szerint „több mint 230 ember vesztette életét vagy sebesült meg”.

Az eddigi hivatalos jelentések szerint a robbantásoknak 34 halottja és csaknem 190 sebesültje van.

Iraki hírszerzés: Az Iszlám Állam két hónapja európai terrortámadásokat tervezett

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások – mondta kedden az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője az IÁ fellegvárának számító, szíriai Rakkából származó forrásokra hivatkozva.

Az informátor az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy iraki tisztségviselők korábban tájékoztattak erről európai országokat, de „akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része”.

Közlése szerint az Iszlám Állam dzsihadistái „Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt” szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Abdeslamot, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottját és az Iszlám Állam európai csoportjának egyik feltételezett vezetőjét múlt pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben vette őrizetbe a belga rendőrség.

Az iraki titkosszolgálat egy másik tisztségviselője megerősítette, az Iszlám Állam állt a művelet mögött, amelyet két hónappal korábban Rakkában dolgoztak ki. Hozzátette, információi szerint további három öngyilkos merénylő követhet el robbantást.

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt – kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült.

Olasz kormányfő: Közös európai biztonsági szövetséget kell létrehozni

Egységes európai „paktumot” sürgetett a biztonság és a védelem érdekében Matteo Renzi olasz miniszterelnök keddi római sajtótájékoztatóján, amelyet az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy a terrorizmus „fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek”, vagyis az európai városok peremein nőttek fel és itt bújnak meg. Matteo Renzi úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi „struktúrát” kell létrehozni.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben.

„Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein” – közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője.

A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a „veszély még mindig valós és komoly”, a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat.

Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »