Kiakadtak a székelyek: a kürtőskalács ne legyen román

Megdöbbenéssel fogadták Székelyföldön a román mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint országa földrajzi eredetvédelemben részesítené a kürtőskalácsot – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) ügyvivője a lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az édesség receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es erdélyi szakácskönyvében bukkant fel először, nem pedig – mint Achim Irimescu miniszter állította – egy román asszony alkotásaként.

A szakember azt is elutasítja, hogy Románia földrajzi árujelzős oltalomban részesítse a kürtőskalácsot, mert ebben az esetben csak az Európai Unió által jóváhagyott területen, azaz Erdélyben vagy Székelyföldön készülhetne az édesség. Az NKSZ szerint ez fölösleges akadályt jelentene, a szaktestület ezért azt szeretné, hogy az eredeti receptúrát betartva mindenki készíthessen kürtőskalácsot – közölte Albert Zoltán.

A védettségi eljárást Magyarország már tavaly elindította, de Románia is jelezte korábban, hogy igényt tart a süteményre.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »