Lecsaptak az Iszlám Állam szíriai központjára

  • A hírek szerint nők és gyerekek is meghaltak, amikor légicsapások érték Rakkát, az Iszlám Állam észak-szíriai központját.
  • Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szíriai szervezet vezetője szerint legalább 39 civil halt meg a szombati légicsapásokban.
  • Ezzel párhuzamosan orosz harci repülőgépek bombázták szombaton az Iszlám Állam kezén lévő Palmürát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szíriai szervezet vezetője szerint legalább 39 civil halt meg a szombati légicsapásokban, amelyeket a szíriai kormány légiereje vagy orosz harci gépek mértek Rakkára.

Rámi Abder-Rahmán azt mondta: a halottak között hét nő és öt gyermek is van. Előző nap tizenhat civil vesztette életét a városban hasonló támadásokban. A Raqqa Is Being Slaughtered Silently, vagyis a Rakkát csendben lemészárolják nevű helyi szervezet szerint több mint negyvenen vesztették életüket a támadásokban, és légicsapások érték Rakka tartomány északi részét is.

Ezzel párhuzamosan orosz harci repülőgépek bombázták szombaton az Iszlám Állam kezén lévő Palmürát. A terrorszervezet legalább tizennyolc tagja halt meg itt. Az orosz védelmi tárca pénteken közölte: a szíriai kormányerőkkel közösen nagyszabású offenzívát indítottak Palmüra felszabadítására. Moszkva szerint a feltételek adottak az Iszlám Állam totális vereségéhez.

A világörökség részét képező ókori romvárost tavaly májusban foglalták el a dzsihadisták. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a terrorcsoport ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdés után kivonja erői egy részét Szíriából.

A polgárháborús Szíriában február 27-én tűzszünet lépett életbe, ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi ágának számító an-Nuszra Frontra.

MTI

Friss hírek