Megegyezett a Híd a Smerrel Hedvigről

Véget érhet Zsák Malina Hedvig kálváriája, ügyét átadják Magyarországnak. Ez lehet az új igazságügyi miniszter első intézkedése.

A leendő igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská (Híd) első intézkedései között lehet Malina Hedvig ügyének átadása Magyarországnak. Erről a kétoldali koalíciós tárgyalásokon állapodott meg a Híd a Smerrel. „Mi vetettük fel a témát és a Smernek nem volt ellenvetése. Úgy vélem, ma már mindenkinek az lesz a legjobb, ha végre lezárul az ügy” – mondta lapunknak Bugár Béla, a Híd elnöke.

Eddig nem léptek

Zsák Malina Hedvig ellen 2014 decemberében nyújtott be hamis tanúzás miatt vádindítványt a Főügyészség. A Nyitrai Járásbíróság először visszaadta azzal az indoklással, hogy a vádiratot le kellett volna fordíttatni magyar nyelvre, mert a vádlott magyar állampolgár. A feljebbviteli bíróság ezt a feladatot is a járási bíróságra hárította, így az, miután elkészült az 58 oldalas vádirat fordítása, tavaly szeptemberre tűzte ki a tárgyalást.

Mivel a hamis tanúzásért kiszabható szabadságvesztés nem haladja meg az öt évet, Hedvig nem köteles megjelenni a bírósági tárgyaláson. A bírósággal közölte is, hogy élni fog ezzel a jogával és kérte, hogy az ügyét adják át Magyarországnak. Ezt a kérelmet a Nyitrai Járásbíróság február 18-én továbbította az igazságügyi minisztériumnak, a tárca vezetése azonban mostanáig nem tett lépéseket az ügyben.

Elvileg nincs akadálya

A hivatalos eljárás ilyenkor az, hogy a minisztérium megvizsgálja, adottak-e a törvényes feltételek az ügy átadására. Hedvig esetében a legfőbb érv az, hogy 2013 óta magyar állampolgár, és Magyarországon is él.

Amint megérkezik a kérvény a magyarországi igazságügyi minisztériumhoz, ott is megvizsgálják, hogy a magyar büntetőjog szerint büntetendő-e az a cselekmény, amely a vád tárgya. Mivel a hamis tanúzás Magyarországon is bűncselekmény, elvileg nincs akadálya annak, hogy az ügyet átvegyék.

Amint ez megtörténik, a magyarországi bíróság előtt kellene lefolynia az egész bizonyítási eljárásnak, vagyis a szlovák hatóságok közvetítésével minden tanút újra beidéznének, minden szakértői vizsgálatot elvégeztetnének. Mivel a támadás óta tíz év telt el, és sok tárgyi bizonyíték – például a bélyeg, amelyet Kaliňák belügyminiszter szerint Hedvig milliméteres pontossággal ragasztott fel a borítékra – a sok vizsgálatban tönkrement, a másik lehetőség, hogy elévültnek nyilvánítják az ügyet.

Kvasnica szkeptikus

A magyar igazságügyi minisztérium illetékesei egyelőre nem akarnak nyilatkozni a lehetőségekről, azt mondták, akkor tudnak csak érdemben állást foglalni, ha megkapják az ügy aktáját. Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica sem akarta egyelőre értékelni a Híd és a Smer megállapodását, azt mondta, majd akkor mondja el a véleményét, ha hivatalosan is Magyarországon lesz az ügy.

„Lucia Žitňanskát jó jogásznak és tisztességes embernek tartom, de nem tudom, hogy ez a kormánykoalíció mit képes garantálni. Néhány poszton ugyan változás lesz, de a rendszer és az alapelv, amely alapján működik, ugyanaz marad. Meglátjuk, meddig lesznek érvényesek és ki számára maradnak kötelező érvényűek a koalíciós megállapodások. Ezt az ügyet az elmúlt tíz év alatt sokszor be lehetett volna elegánsan, úriemberek módjára fejezni. Most ugyanazok alakítottak kormányt, akik ezt nem tették meg, úgyhogy nincsenek illúzióim” – mondta Kvasnica.

Új Szó / Vrabec Mária

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »