Náci haláltáborhoz hasonlította az idomeni helyzetet a görög belügyminiszter

A dachaui haláltáborhoz hasonlította a macedóniai határon lévő Idomeni határátkelőnél kialakult menekülttábort Panagiotisz Kurumplisz görög belügyminiszter pénteken, a helyszínen tett látogatása alkalmával.

A belügyi tárca vezetője kijelentette, hogy a görög-macedón határon rekedt migránsok azonnali orvosi segítséget kapnak. A határ görög oldalán rekedt, becslések szerint 12 ezer menekültnek azonban el kell hagynia a határátkelőhelyet, hogy az ország belső területein lévő, jobban felszerelt menekülttáborokban kapjanak tisztességes szállást – tette hozzá a görög politikus.

Tervezett átköltöztetésükről röplapokon tájékoztatják a tábor lakóit. A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok sorra lezárták határaikat a migránsok előtt, így Macedónia is csak azokat engedi be Görögország felől, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A görög oldalon, a határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ, és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi szóvivője szerint embertelen körülmények uralkodnak a táborban, nincsenek meg az alapvető higiéniai körülmények, és egyre többen betegszenek meg.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »