Erdogan elszántságát csak növeli az újabb ankarai merénylet

  • A támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.
  • A halálos áldozatok száma 34-re emelkedett, s jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak.
  • Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a vasárnapi terrortámadást követően rendkívül ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot.
  • A rendőrség adatai alapján kurd fegyveresek hajtották végre a támadást.
  • A nemzetközi közösség vezetői is elítélték az ankarai merényletet.

A vasárnapi ankarai öngyilkos merénylethez hasonló támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. A halálos áldozatok száma 34-re emelkedett, s jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, 19 ember állapota súlyos – számolt be az egészségügyi miniszter.

Erdogan kiemelte: a terrorszervezetek ártatlan civileket vettek célba, mivel a török biztonsági erőkhöz képest az utóbbi időben erőhátrányba kerültek. Törökország nem mond le arról a jogáról, hogy megvédje magát, „térdre kényszeríti a terrorizmust” – fogalmazott.

A török elnök kifejtette: Törökország azért vált a terrortámadások célpontjává, mert az elmúlt években bizonytalanság volt tapasztalható a térségben.

Erdogan határozottan elítélte a merényletet.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a vasárnapi terrortámadást követően rendkívül ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot.

Mehmet Müezzinoglu török egészségügyi miniszter a tanácskozás után elmondta: 34-en haltak meg a vasárnap esti ankarai robbantásban, közülük 30-an a helyszínen, 4-en pedig már a kórházban vesztették életüket. Jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, 19 ember állapota súlyos, 7 személyen pedig műtétet hajtanak végre – számolt be róla az egészségügyi miniszter.

Közölte: egy vagy két személy követte el az öngyilkos merényletet.

Egy a neve elhallgatását kérő magas rangú török kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a rendőrség adatai alapján kurd fegyveresek hajtották végre a támadást. Az egyik elkövető nő volt – fűzte hozzá.

Az eset miatt egy ankarai bíróság megtiltotta a hozzáférést a Facebook és a Twitter közösségi oldalakhoz, miután a felhasználók a fővárosi robbantást ábrázoló képeket osztottak meg fiókjaikon.

A nemzetközi közösség vezetői elítélték az ankarai merényletet

Francois Hollande francia elnök kifejezte mély együttérzését a török néppel. „Franciaország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harc folytatásában” – olvasható Hollande üzenetében. A francia államfő nem sokkal korábban az Elefántcsontparton elkövetett merénylet miatt is adott ki közleményt. A Grand-Bassam üdülővárosban történt támadásban egy francia állampolgár is meghalt.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt írta a török elnöknek és a kormányfőnek küldött üzenetében, hogy mély szomorúsággal tölti el a szörnyű tett. „A terroristáknak fel kell fogniuk: bármennyire gyilkos is gyűlöletük, nem tudnak sem megtörni, sem megingatni bennünket. A nemzetközi közösség szigorúan, egységesen és határozottan meg fogja torolni tetteiket” – szögezte le.

David Cameron brit kormányfő megdöbbentőnek, Vlagyimir Putyin orosz elnök embertelennek nevezte a merényletet.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt írta közleményében: „Semmi nem indokolhatja az ilyen kegyetlen erőszakot. A NATO-erők együttérzők Törökországgal, és mellette állnak, eltökéltek abban, hogy felveszik a harcot a terrorizmus minden formájával szemben.”

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig azt közölte: „Megerősítjük, hogy szilárd szövetségese vagyunk a NATO-tag Törökországnak a mindannyiunkat fenyegető terrorizmus elleni harcban.”

Elítélte a merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. 

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében 34 ember vesztette életét, 125-en pedig megsebesültek. Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet volt, amely a török fővárosban történt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek