Oscar-díjas filmet ihletett a Pinochet-diktatúra

  • A Gabriel Osorio, chilei filmrendező által készített rövidfilm, az Historia de un Oso (Egy Medve Története) február 28-án elnyerte a legjobb animációs filmért járó Oscart.
  • Osorio alkotása azonban az aranyszoborral járó dicsőségnél többet is adott a dél-amerikai ország számára, a mű ugyanis eddig nem látott társadalmi diskurzust indított el, a máig fel nem dolgozott, Pinochet-éra politikai száműzetéseit és eltűnéseit illetően.
  • A film egy cirkuszi medve életét mutatja be tíz percben, aki visszaemlékezik arra, hogyan szakították el a családjától ismeretlen, egyenruhás alakok.

A rendezőt személyes családi története inspirálta a kisfilm elkészítésére, mivel nagyapja, Leopoldo Osorio egyike volt annak a mintegy 200 ezer chileinek, aki elmenekült vagy száműzték a diktatúra idején. Leopoldo két évet töltött börtönben, mielőtt először Angliába, majd azt követően Spanyolországba kényszerítették a Pinochet-rezsim éveiben. Gabriel szerint a munkálatok terápiás jellegűnek bizonyultak, és hozzásegítették ahhoz, hogy feldolgozza a történteket a maga módján. Ám személyes gyógyulása mellett a film pozitívan hatott számos más, hasonló módon szétszakadt chilei család életére is.

A felvétel hatására nyílt párbeszéd alakult ki a diktatúra eseményeivel kapcsolatban, ami megtörte a társadalomban gyökerező, hosszú ideje tartó elfojtottságot. Ennek köszönhetően az ország sebei kollektív gyógyulás felé nézhetnek.

Az állam által finanszírozott Historia de un Oso több mint négy évig készült, összköltsége pedig negyvenezer dollárra tehető. Michelle Bachelet elnök így nyilatkozott a műről: „A történet egyszerű, de mélységesen emberi, és rengeteg család életét határozta meg országunkban.” Ernesto Ottone kulturális miniszter pedig bejelentette, hogy a film Chile valamennyi általános iskolájában vetítésre kerül.

Osorio alkotását Latin-Amerika szerte elismeréssel fogadták. A chilei rendező úgy gondolja, hogy sikere ösztönzően hatott hazájának és a szomszédos országoknak a lakosaira egyaránt azáltal, hogy megmutatta, hogy igenis reális cél lehet a nagy dolgok elérése. Műve ugyanis a Pixar Sanjay Szupercsapata (Sanjay’s Super Team) című kisfilmjét is maga mögé utasította többek között.

Deák Alexandra

Friss hírek