Elnököt keres az MKP

Bárdos vagy Menyhárt váltja Berényit? Őry sem zárja ki indulását. Egyelőre nem tudni, ki válthatja Berényi Józsefet az MKP élén. A szóba jöhető jelöltek nagyon óvatosan fogalmaznak, írja az Új Szó.

Berényi József lemondása tisztújításhoz vezet a Magyar Közösség Pártjában. Április és május folyamán helyi, illetve járási tisztújító közgyűlések előzik meg az országos konferenciát, mely várhatóan június 11-én lesz.

Szigeti közeledne a Hídhoz

A pártelnöki teendőket Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke látja el az új pártelnök kinevezéséig. Az eredmények okait járási szinten elemzik. Szigeti úgy véli, a déli járásokban alacsony volt a részvétel, és nem sikerült megfelelően mozgósítani a magyar szavazókat.

„Az elnökségi ülésen erősen rezonált, hogy az MKP-nak és a Hídnak közelednie kell egymáshoz. A szlovákiai magyarság megunta, hogy egy-egy választás során két-három listáról kell választania képviseletet. Közös lista, közös fellépés szükséges ahhoz, hogy jobban tudjuk mozgósítani a déli települések lakosait” – mondta Szigeti László. Hozzátette, fátylat kellene borítani a múltra, és keresni kell az egymáshoz vezető utakat. Az MKP elnöksége kész tárgyalni az együttműködés lehetőségeiről a Híddal, nem zárkóznak el attól sem, hogy az MKP kezdeményezze az egyeztetéseket.

Szigeti László az Új Szónak azt mondta, az elnökség ülésén nem beszéltek a lehetséges utódok nevéről. Nemcsak ő, hanem gyakorlatilag a teljes elnökség nagyon óvatos az új pártelnök személyével kapcsolatban. Konkrét jelöltről, jelöltekről senki nem beszél.

Farkas Iván: új ember kell

A párthoz közel állók értesülései szerint két jelölt, Bárdos Gyula és Menyhárt József a legesélyesebb a poszt betöltésére. Mindketten komoly támogatottságnak örvendenek a párton belül és kívül egyaránt. Felmerült továbbá Őry Péter és Farkas Iván neve is.

„Nem tudom magam elképzelni az elnöki pozícióban, nem is gondolkodnék rajta, és nem is érkezett ilyen felkérés” – mondta Farkas Iván. Hozzátette: a mostani eredmények erős szemléletváltást követelnek, ezt egy olyan ember tudná véghezvinni, aki nincs beágyazódva a pártba, viszont tapasztalt. A kettő ötvözetét kellene megtalálni – magyarázta lapunknak Farkas.

Menyhárt vállalná

Őry Péter, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke nagyon korainak tartja a felvetést, egyelőre nem akart nyilatkozni a témában. Hozzá hasonlóan Bárdos Gyula is korainak tartja a jelölésével kapcsolatos kérdéseket. „Ez egyelőre nyitott kérdés” – mondta Bárdos Gyula.

Menyhárt József, az MKP Dunaszerdahelyi járási elnöke az Új Szónak azt mondta, kizárólag abban az esetben veszi fontolóra az elnöki posztért való indulást, ha a párt legalsó struktúráitól kezdve kap erre felkérést. „Alulról építkező párt vagyunk, ha a járási szintekről jön egy ilyen felkérés, akkor nem tehetek mást, mint a szlovákiai magyar közösségért felelősséget érző tanárként és magánemberként elvállalom” – zárta Menyhárt József.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »