Választás: csődöt mondott a méregdrága rendszer

Teljesen csődöt mondott a választási éjszakán a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) közel 20 millió euróért vásárolt rendszere. Ennyi ideig az eredmények összeszámolása eddig egyszer sem tartott, írja az Új Szó.

A rendszer lassúságát politikusok, újságírók és a laikus közvélemény egyaránt bírálta, hiszen órákon át a hivatal honlapja sem működött.

Az ŠÚ tájékoztatása szerint hackertámadásnak voltak kitéve. Az eredeti tervek szerint a Statisztikai Hivatalnak szombaton 22:30–22:40 tájékán kellett volna közzétennie az első beérkezett részeredményeket. Ebben az időben a hivatal honlapja sem működött. A rendszer, amelyet 2013-ban azért vásároltak, hogy egyszerűsítsék a szavazatszámlálást, úgy tűnik csődöt mondott.

A hivatal a korábbi választásokon éjjel kettőkor nemegyszer már 80 százalékos feldolgozottság felett járt, vasárnap éjjel ebben az időben még az ötven százalékot sem érték el. A szavazatszámlálás végül vasárnap 16:30-kor sem fejeződött be, bár akkor már csak a szavazatok 0,02 százaléka lógott a levegőben, a végleges, hivatalos eredményeket csak vasárnap este hét órakor hozták nyilvánosságra.

Az SaS székházában a választási éjszakán azon szórakoztak, hogy a Statisztikai Hivatal épületében biztosan elaludtak. Azon pártok képviselői is idegesítő éjszakát éltek át, amelyeket az este tízkor közzétett exit poll a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalék környékén mért.

Ľudmila Benkovičová, a ŠÚ igazgatója elutasítja a kritikát, szerinte minden úgy működött volna, ahogy kell, ha a hivatal rendszerét nem sokkal a szavazóhelyiségek bezárása után nem támadják meg hackerek. „Van egy biztonsági projektünk, melynek köszönhetően szombaton 23:30-kor sikerült elhárítani a hackertámadást és ettől a perctől kezdve minden szokványosan működött” – magyarázta Benkovičová. Arra a kérdésre, miért készültek el a végleges eredményekkel csak vasárnap este hét órára, annyit mondott, hogy a szavazatszámlálás nem verseny. „Itt nem az a lényeg, hogy minél előbb legyünk meg, hanem az, hogy a szavazatszámlálás megbízható és megkérdőjelezhetetlen legyen” – mondta a hivatalvezető.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »