Választás: csődöt mondott a méregdrága rendszer

Teljesen csődöt mondott a választási éjszakán a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) közel 20 millió euróért vásárolt rendszere. Ennyi ideig az eredmények összeszámolása eddig egyszer sem tartott, írja az Új Szó.

A rendszer lassúságát politikusok, újságírók és a laikus közvélemény egyaránt bírálta, hiszen órákon át a hivatal honlapja sem működött.

Az ŠÚ tájékoztatása szerint hackertámadásnak voltak kitéve. Az eredeti tervek szerint a Statisztikai Hivatalnak szombaton 22:30–22:40 tájékán kellett volna közzétennie az első beérkezett részeredményeket. Ebben az időben a hivatal honlapja sem működött. A rendszer, amelyet 2013-ban azért vásároltak, hogy egyszerűsítsék a szavazatszámlálást, úgy tűnik csődöt mondott.

A hivatal a korábbi választásokon éjjel kettőkor nemegyszer már 80 százalékos feldolgozottság felett járt, vasárnap éjjel ebben az időben még az ötven százalékot sem érték el. A szavazatszámlálás végül vasárnap 16:30-kor sem fejeződött be, bár akkor már csak a szavazatok 0,02 százaléka lógott a levegőben, a végleges, hivatalos eredményeket csak vasárnap este hét órakor hozták nyilvánosságra.

Az SaS székházában a választási éjszakán azon szórakoztak, hogy a Statisztikai Hivatal épületében biztosan elaludtak. Azon pártok képviselői is idegesítő éjszakát éltek át, amelyeket az este tízkor közzétett exit poll a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalék környékén mért.

Ľudmila Benkovičová, a ŠÚ igazgatója elutasítja a kritikát, szerinte minden úgy működött volna, ahogy kell, ha a hivatal rendszerét nem sokkal a szavazóhelyiségek bezárása után nem támadják meg hackerek. „Van egy biztonsági projektünk, melynek köszönhetően szombaton 23:30-kor sikerült elhárítani a hackertámadást és ettől a perctől kezdve minden szokványosan működött” – magyarázta Benkovičová. Arra a kérdésre, miért készültek el a végleges eredményekkel csak vasárnap este hét órára, annyit mondott, hogy a szavazatszámlálás nem verseny. „Itt nem az a lényeg, hogy minél előbb legyünk meg, hanem az, hogy a szavazatszámlálás megbízható és megkérdőjelezhetetlen legyen” – mondta a hivatalvezető.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »