Irán anyagilag támogatná a palesztin terroristák családjait

  • Irán közvetlen pénzügyi támogatást biztosítana palesztin terroristák családjainak a Palesztin Hatóság megkerülésével.
  • A Palesztin Hatóság illegálisnak és elfogadhatatlannak tartja az iráni döntést, amely jogellenesen avatkozik be a palesztinok belügyeibe.
  • Irán továbbra is finanszírozza a nemzetközi terrorizmust a nukleáris megállapodás ellenére.

Az Izraelben öt hónapja tartó erőszakhullámban életüket vesztett palesztin felkelők – vagy izraeli szemszögből nézve – terroristák családjainak segítségére sietne Irán, amely közvetlen anyagi segítséget nyújtana a palesztin áldozatok családjainak. A Palesztin Hatóság viszont „illegálisnak és elfogadhatatlannak” minősítette az iráni döntést, s a pénzügyi támogatást szerintük „hivatalos csatornákon” keresztül kell folyósítani, azaz a Palesztin Hatóság kihagyása nélkül.

Nabil Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő azt nyilatkozta, hogy „az ilyen típusú pénzügyi források kiosztása a Palesztin Hatóság megkerülésével jogellenes beavatkozás a palesztinok belügyeibe”.”Iránnak ezt az összeget hivatalos csatornákon keresztül kellene eljuttatnia a Palesztin Hatóság Mártírok és Elítéltek Alapítványának ahelyett, hogy informális és szövevényes utakon juttatja el”, tette hozzá Abu Rudeina. 

Mohammad Fathali, Irán libanoni nagykövete szerint „Irán hétezer dollárt ajánlana a jeruzsálemi intifáda minden egyes palesztin áldozatának családja részére”. Ezenfelül „Irán harmincezer dollár támogatást biztosítana azon palesztin családoknak, akiknek otthonát Izrael lerombolta, mivel egy családtag támadást hajtott végre Izrael ellen”. „A most felajánlott összeg azon az 1987 óta havonta folyósított pénzügyi támogatáson felül értendő, amelyet egy iráni intézmény régóta nyújt a palesztin áldozatok családjainak”, pontosított a nagykövet. „Irán nem fogja magára hagyni a palesztin népet, amely a gyilkolással, a lopással és a kiutasítással szembesül. A mártírok vére elhozza Palesztina felszabadulását a tengertől a folyóig”, érvelt Fathali.

Palesztin közgazdászok megkérdőjelezik, hogy Irán közvetlen banki úton el tudná juttatni a palesztin családoknak a szóban forgó pénzügyi támogatást, mivel ez a gyakorlat a terrorizmus finanszírozásának tekinthető. Izrael azonnal elítélte az iráni bejelentést, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint ez is mutatja, hogy „Irán a nukleáris megállapodás után továbbra is pénzzel támogatja a terrorizmust, beleértve a palesztin terrorizmust, a Hezbollah és a Hamász terrorizmusát”. „A világ nemzeteinek szembe kell ezzel nézni, el kell ezt ítélni, és támogatniuk kell Izraelt – és más országokat is természetesen -, hogy elhárítsák ezt a veszélyt”. Netanjahu hozzátette, hogy „a palesztin terrorizmus nem egy vákuumban létezik, a palesztin oktatási rendszerből ered, amelyet a Palesztin Hatóság tart ellenőrzés alatt”.

Az izraeli álláspont rámutat, hogy Irán továbbra is megmaradt a nemzetközi terrorizmus egyik legnagyobb finanszírozójának, ezen mit sem változtatott a nagyhatalmakkal történő megállapodása. Sőt a nukleáris megállapodás után Irán még inkább megengedi magának a nemzetközi terrorizmusban vállalt kulcsszerepet.

Mintegy száznyolcvan palesztin és huszonnyolc izraeli vesztette életét a 2015 októbere óta tartó, sokak által palesztin felkelésnek, azaz intifádának tartott főként ciszjordániai erőszakhullámban.

A Mahmúd Abbász által vezetett Palesztin Hatóság és Irán viszonya hagyományosan elég feszült, mivel Irán a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász terrorszervezet fontos támogatója. Irán és a Hamász között mégis jelentős mértékben erősödött a feszültség az utóbbi években, mivel a perzsa állam növelte Aszad szíriai elnök támogatását, és valamelyest elhanyagolta a Hamásszal való kapcsolatát. A Hamász pedig a szíriai ellenzék oldalára állt a szíriai konfliktusban, amelyet rossz szemmel nézett az Aszad elnök maradásában bízó Irán. A jelenlegi helyzetben a Hamásznak egyáltalán nem áll érdekében az Iránnal való rossz kapcsolat, mivel a nukleáris megállapodást követően Irán regionális hatalmisága tovább erősödik, Irán megkerülhetetlenné válik a térségben, s az iráni külpolitika szerves része a palesztin ügy pártfogása. A Hamász vezetőinek múlt heti iráni látogatása ismét szorosabbra fűzte az Iránnal való kapcsolatot. 

Bihari Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »