Walesa is beszáll a lengyel belpolitikai harcokba

  • Beperelné a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetét (IPN) Lech Walesa, amiért az intézmény nyilvánosságra hozta a kommunista belbiztonsággal (SB) folytatott együttműködésére utaló iratokat.
  • A be nem vallott ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér, későbbi államfő erről hétfői sajtóértekezletén beszélt.
  • Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéjáról van szó, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig az SB-nek adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.
  • Walesa a sajtóértekezleten újból hamisítványoknak minősítette ezeket.

Beperelné a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetét (IPN) Lech Walesa, amiért az intézmény nyilvánosságra hozta a kommunista belbiztonsággal (SB) folytatott együttműködésére utaló iratokat; a be nem vallott ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér, későbbi államfő erről hétfői sajtóértekezletén beszélt.

Walesa pénteken tért haza hosszabb külföldi útjáról. Hétfő délutáni sajtóértekezletén, valamint a nap folyamán adott néhány sajtóinterjúban bővebben nyilatkozott azzal összefüggésben, hogy az IPN a  múlt hétfőn hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a Czeslaw Kiszczak volt kommunista belügyminiszter házában talált iratokat. Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéjáról van szó, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig az SB-nek adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza. Az IPN a dokumentumokat jelenleg szakértői vizsgálatnak veti alá.

Walesa a sajtóértekezleten újból hamisítványoknak minősítette ezeket. Mint sugallta, valaki odavitte a dossziékat „megtalálásuk” helyszínére, Kiszczak házába, bár ezt ő egyelőre nem tudja bizonyítani. „Keresem a lehetséges bizonyítékokat, s az ügyet majd bíróságon fejezzük be” – jelentette ki. Elmondta: az IPN az iratokat közzétéve „világszerte bemocskolta” az ő jó hírnevét, ezért beperelné az intézményt. A bírósági panasz benyújtásának lehetséges időpontját nem pontosította.

A volt elnök továbbra sem adott egyértelmű magyarázatot az SB-vel való kapcsolatait illetően, nyilatkozatai homályosak voltak, ellentmondásokba keveredett.

A Walesa melletti hétvégi szimpátiatüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szerepét firtató újságírói kérdésre válaszolva a volt elnök úgy fogalmazott: „Hagyni kell a fiatalokat, hogy kezdjék el a munkát”. Ő maga – tette hozzá – „majd a megfelelő pillanatban” csatlakozik. A volt elnök megismételte a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) intézkedéseivel szembeni, korábban már megfogalmazott fenntartásait.

Walesa a sajtóértekezlet előtt a gdanski Nemzetközi Szolidaritás Központban találkozott a Gazeta Wyborcza balliberális napilap körül szerveződő KOD képviselőivel, az ellenzéki mozgalom iránti rokonszenvét a találkozást követő közös sajtóértekezleten is hangsúlyozta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek