Az Iszlám Állam üzemanyagát árulják bolgár benzinkutakon

  • Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által előállított üzemanyagot árulnak bolgár benzinkutak.
  • Az esetről egy bolgár lap számolt be vámszolgálati forrásokra hivatkozva.
  • Több mint 50 kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba.
  • A titkosszolgálati illetékesek nem kommentálták az Iszlám Állammal kapcsolatos értesülést.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által előállított benzint és dízelüzemanyagot árulnak bolgár benzinkutak – közölte kedden a Trud nevű bolgár lap egy „megbízható” vámszolgálati forrásra hivatkozva.

A szervezett bűnözés elleni és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai eszerint nagyszabású ellenőrző akciókat hajtanak végre a bolgár fővárosban, Szófiában és a balkáni ország tizenöt megyéjében. Több mint 50 kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba.

Titkosszolgálati illetékesek azonban nem kommentálták az Iszlám Állammal kapcsolatos értesülést – írta a lap.

A Trud szerint az ellenőrzéseket az Oroszországból és az Egyesült Államokból kapott műholdfelvételek váltották ki. Ezek segítségével lelepleződött a csempészett benzin Bulgáriába szállításának rendszere.

A hivatalos papírok szerint Várna és Burgasz kikötőibe tartályhajók szállítják a Görögországban lévő üzemanyag-tárolókból a benzint és a dízelt, s így az üzemanyag-szállítmányok az Európai Unión belüli kereskedelmi cikknek számítanak. Az elektronikus tengeri áruforgalmi ellenőrzőrendszerben rögzített adatok szerint azonban, mielőtt a tartályhajók Görögországban és Bulgáriában kikötnének, hét törökországi földközi-tengeri és fekete-tengeri kikötőben tartózkodnak. A Trud szerint feltételezhető, hogy a hajókat ott töltik fel az Iszlám Állam területéről származó üzemanyaggal.

A lap szerint a csempészett üzemanyagok abban különböznek a többitől, hogy rossz minőségűek. A csempészett benzin 20-40 százalékkal tér el minőségben az európai normáktól, míg a dízel 35-70 százalékkal. Ebből arra a következtetésre jut a Trud, hogy az üzemanyagok nem a görög tárolókból származnak, a tartályhajók pedig azért kötnek ki Görögországban, hogy megszerezzék a szükséges dokumentumokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »