Pozsony a 6. leggazdagabb uniós régió

Az Eurostat friss kimutatása alapján 2014-ben az Európai Unió 276 régiója közül Pozsony volt a hatodik leggazdagabb. Kelet-Szlovákia a legszegényebbek között.

Szlovákia teljesen kettészakadt – mutatja az EU statisztikai hivatala, az Eurostat friss összegzése. Míg a négy szlovákiai nagyrégió közül (ezek az uniós felmérések és elosztások céljából létrehozott „statisztikai” régiók) Pozsony a hatodik leggazdagabb, egyben a leggazdagabb posztocialista a unióban, addig Kelet-Szlovákia (Kassa és Eperjes megye tartozik ide) majdnem a legszegényebb húszban van.

Az Eurostat minden évben kimutatást készít arról, hogy az unió 276 régiója milyen gazdasági szinten van. Az összehasonlítás alapja a nemzeti össztermék (GPD) vonatkozó, tehát az adott vidéken előállított része, mindezt vásárlóerő-paritáson mérik. Bonyolult magyarázat helyett ennek lényege: így reálisabb képet kaphatunk az országok gazdagságáról és életszínvonaláról, ugyanis ez utóbbi módszerrel ki lehet zárni a valutaárfolyamok miatti különbséget, valamint az árak közti különbséget.

A kimutatásban az EU átlagát 100-nak vették, így Pozsony régió gazdagsága 186-nak számít, míg a Pozsony nélküli Nyugat-Szlovákia 72-nak, Közép-Szlovákia 61-nak, Kelet-Szlovákia pedig 53-nak. Euróban (GDP per fő, váráslóerő-paritáson) ez így néz ki: Pozsony 51 200 euró, nyugat 19 800, közép 16 700 és kelet 14 600 euró. Megdöbbentő különbségek.

Az unió leggazdagabb régiója Belső-London 539-es értékkel, a második Luxemburg (266), majd Brüsszel következik (207). Az első húszban Pozsonyon kívül egy posztoci régió van, Prága (9. 173-as értékkel).

A legszegényebb 20-ban főleg romániai és bolgár és lengyel régiók találhatók, de itt van három magyarországi is: Észak-Magyarország (42), Észak-Alföld (43), Dél-Dunántúl (45).

Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »