Menekültválság: Athén blokkolni fogja az EU politikai megállapodásait

  • Görögország blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok.
  • A görög kormányfő a menekültpolitika ügyében hozott megállapodások azonnali betartására szólította fel az európai uniós kormányokat.
  • Ciprasz: „Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek”.

Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok – mondta szerdán Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben.

A kormányfő emellett a menekültpolitika ügyében hozott megállapodások azonnali betartására szólította fel az európai uniós kormányokat. „Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek” – hangsúlyozta Ciprasz.

„Nem fogunk beleegyezni abba, hogy országunk lelkek raktárává változzon” – szögezte le a miniszterelnök.

A görög kormány egyik szóvivője a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva nem tudta pontosítani, hogy Athén csak a menekültpolitikára vagy az összes uniós területre vonatkozóan kívánja-e blokkolni az európai uniós politikai döntési folyamatot.

Ciprasz „szégyennek” nevezte, hogy Ausztria és a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok Bécsben konferenciát rendeztek szerdán a menekültválságról Görögország részvétele nélkül és az EU által biztosított kereteken kívül.

A kormányfő azt mondta, a görög ellenzék vezetőivel is egyeztet, hogy még a március hetedikére tervezett, rendkívüli migrációs EU-csúcstalálkozó előtt közös álláspontot fogalmazhassanak meg.

A görög miniszterelnök korábban telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, és arra hívta fel a figyelmét, hogy a balkáni útvonal részleges lezárása miatt több ezer menekült ragadt Görögországban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »