A NATO megegyezett az embercsempészet elleni misszió részleteiben

  • A NATO 28 tagja megegyezett az embercsempészet elleni Égei-tengeri missziójának részleteiben.
  • Az észak-atlanti szövetség hajói a török és a görög partok közelében is járőrözhetnek.
  • A szövetség hajói a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével karöltve azon dolgoznak, hogy megállítsák a menekülteket, és visszaszállítsák őket Törökországba.
  • Az észak-atlanti szövetség hajóinak legénysége ugyanakkor nincs felhatalmazva arra, hogy feltartóztassa a csempészeket.

A NATO 28 tagja megegyezett az embercsempészet elleni Égei-tengeri missziójának részleteiben, megnyitva az utat az előtt, hogy az észak-atlanti szövetség hajói a török és a görög partok közelében is járőrözhessenek.

A NATO-hajók feladata például, hogy jelentsék a török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg – írta csütörtöki közleményében a NATO. Az észak-atlanti szövetség hajóinak legénysége nincs felhatalmazva arra, hogy feltartóztassa a csempészeket.

A szövetség február elején helyszínre küldött hajói a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex) karöltve azon dolgoznak, hogy megállítsák a menekülteket, és visszaszállítsák őket Törökországba vagy szükség esetén a segítségükre siessenek.

NATO-diplomaták szerint a vitás kérdések egyik legfontosabbika az volt, hogy milyen területeket ellenőrizhetnek a görög és a török hajók, és dönteni kellett a vitatott felségvizeken zajló műveletek sorsáról is. A görög-török kapcsolatok hagyományosan feszültnek mondhatóak, és a február 11-ei Égei-tengeri misszióról szóló megállapodás óta a görög védelmi miniszter azzal vádolja Ankarát, hogy aláássa a megegyezést.

„A görög és a török erők megegyeztek, hogy a misszió során nem hatolnak be egymás felségvizeire és légterébe” – mondta a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg közölte, hogy a többi NATO-hajó gond nélkül közlekedhet majd a török és a görög vizeken.

Tavaly több mint egymillió menekült érkezett Európába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 13. között már több mint 76 ezren keltek át az Égei-tengeren.

Az EU hárommilliárd euróval segítette Ankarát a menekültáradat megfékezésében. Az összegért cserébe Törökország megígérte, hogy újabb táborokat állít fel, és megpróbálja területén tartani a bevándorlókat, bár ennek megvalósítása akadozik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek