A német cégek nem vonulnak ki Oroszországból

A gazdasági nehézségek dacára sem szándékoznak kivonulni Oroszországból az ott működő német cégek, amelyek egyúttal a nyugati szankciók eltörlését szorgalmazzák.

Ez derült ki az orosz-német külkereskedelmi kamara és a Német Gazdaság Keleti Bizottsága által készített szokásos éves felmérésből, amelynek eredményeit pénteken ismertették Berlinben egy Oroszországot népszerűsítő konferencián.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a januárban megkérdezett 152 német vállalatvezető szinte kivétel nélkül úgy látja, hogy idén is kedvezőtlenek maradnak az üzleti tevékenység feltételei Oroszországban a gazdasági válság és a nyugati szankciók következtében. A válaszadók 94 százaléka az üzleti légkör további romlására számít, és 81 százaléka gondolja úgy, hogy az orosz gazdaságban negatív trendek érvényesülnek.

A német vállalatok 88 százaléka az Oroszországot sújtó nyugati szankciók eltörlése mellett áll ki, ezen belül 60 százalék a büntetőintézkedések azonnali, 28 százaléka pedig a fokozatos feloldását támogatja. Tíz százalék fenntartaná, 2 százalék pedig erősítené a szankciókat.

A német vállalatok oroszországi tevékenységét főleg a gyenge konjunktúra és a szankciók befolyásolják. A tavalyi felméréshez képest alig változott a német cégek megítélése önnön piaci helyzetükről. A megkérdezettek 38 százaléka rossznak (2015-ben 40 százalék), 46 százaléka kielégítőnek (2015-ben 45 százalék), 13 százaléka jónak (2015-ben 15 százalék), 3 százalék pedig nagyon jónak (2015-ben 0 százalék) tartja üzleti tevékenységének helyzetét.

A tavalyihoz képest javult a foglalkoztatottsági helyzet. A tavalyi 10 százalékkal szemben a válaszadók 20 százaléka tervezi alkalmazottai számának növelését Oroszországban, 60 százalék helyett 48 százalék nem változtat a létszámon, nagyjából egyharmad pedig leépítésekre készül.

A német cégek immár kevésbé tartanak Oroszország Kína felé fordulásától. Kétharmaduk szerint az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződés nem gyakorol hatást az orosz piacra, 31 százalék viszont negatív következményekre számít.

Az Oroszországban működő német cégek száma tavaly 400-zal 5600-ra csökkent. Több mint felük (56 százalék) arra készül, hogy a korábbi szinten tartja fenn jelenlétét. A válaszadók 20 százaléka terjeszkedne, 19 százaléka csökkentené, 5 százalék pedig megszüntetné oroszországi üzletét.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »