Románia megszünteti a törvénytervezetek hallgatólagos elfogadását

Megszűnik a törvénytervezetek hallgatólagos elfogadásának lehetősége a román parlamentben – közölte Niculae Mircovici, a képviselőház titkára a Mediafax hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

A házbizottság Ovidiu Gant, a német kisebbség képviselője, a kisebbségi honatyák frakcióvezető-helyettese kezdeményezésére döntött így, miután szerdán egy kisebbségellenes törvénytervezetet nyilvánított hallgatólagosan elfogadottnak a képviselőház. A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban.

A kétkamarás román parlamentben mindkét háznak el kell fogadnia a törvénytervezeteket ahhoz, hogy hatályba lépjenek. Ezeket témájuk alapján osztják el, és mindig a második házé a végső döntés joga. A jogalkotás felgyorsítása érdekében az első háznak nem kötelező megvitatnia minden törvénytervezetet, ezért amennyiben nem tűzi napirendre, fél év után hallgatólagosan elfogadott tervezetként küldi tovább a döntő háznak.

Miután számos romániai kisebbségi szervezet felháborodását váltotta ki, hogy a jogalkotás egyszerűsítési szándéka egy nyilvánvalóan kisebbségellenes jogszabálynak is a hallgatólagos elfogadását eredményezte, a házbizottság úgy döntött, hogy ezentúl azokat a tervezeteket is szavazásra bocsátják a ház plenáris ülésén, amelyeknek nem készült el időben a szakbizottsági jelentése.

Bogdan Diaconu közfelháborodást keltő törvénytervezete ügyében a szenátusé lesz a döntő szó.

Máté András Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője kifejezte meggyőződését, hogy a szenátus elutasítja a nyíltan magyarellenes tervezetet. Rámutatott: a képviselőház házbizottságának lett volna a feladata, hogy napirendre tűzze a törvényjavaslatot, ám szerinte ezt azért mulasztotta el, mert a testületben tavaly óta – a pártközi egyezmények miatt – nincs az RMDSZ-nek képviselője.

„Románia nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy minden külföldi fórumon hangsúlyozza: ő az EU mércéje a kisebbségvédelem terén. A szenátusban van még alkalom visszatérni a sokat hangoztatott európai útra. Az RMDSZ szenátorai egyértelműen gondoskodni fognak majd arról, hogy a magyar közösség jogait ne nyirbálják meg” – tette hozzá Máté András Levente frakcióvezető.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »