El Nino: Venezuelában szünetel az áramellátás

  • Az energetikai válság tovább ronthatja Venezuelában a már amúgy is megtört gazdaság helyzetét.
  • Az „El Niño” éghajlati jelenség következtében rendkívüli szárazság sújtja Venezuelát, amely az áramellátást is veszélyezteti, ugyanis az elektromos áram 70 százalékát vízerőművek állítják elő.
  • A mostani energetikai válság a természet kiszámíthatatlanságának eredménye, így sosem lehet az efféle válságokra felkészülni, megelőzni őket.

Az energetikai válság tovább ronthatja Venezuelában a már amúgy is megtört gazdaság helyzetét. Az Energiaügyi Minisztérium arról tájékoztatta a bevásárlóközpontokat, hogy szerdától az „El Niño” néven ismert meteorológiai jelenség okozta elhúzódó szárazság miatt szüneteltetik az áramellátást délután egy és három óra, valamint este hét és kilenc óra között. Az intézkedésre válaszul a venezuelai bevásárlóközpontokat tömörítő szervezet (Cavececo) arra kérte a kormányt, hogy a munkaidő déltől hét óráig folyamatos maradjon annak érdekében, hogy az érintett intézményekben a gyógyszertárak, szupermarketek és bankok szünet nélkül, zavartalanul működhessenek. Az El Recreo nevű bevásárlóközpontban a legforgalmasabb órákban és éjszaka például a lifteket is leállítják.

A kormány ezen intézkedése folytán a munkaidő négy órával lerövidül majd a mintegy ötszázezer ember számára, akik ezekben a létesítményekben dolgoznak. A Cavececo arra kéri a központokat, hogy áramfogyasztásuk ne haladja meg a nemzeti fogyasztás három százalékát; vagyis kevesebb mint harmadát használják az átlagos fogyasztásuknak.

Kiemelték, hogy 2009-ben, egy hasonlóan súlyos szárazság idején is sikerült visszaszorítaniuk a fogyasztást. A mostani energetikai válság a természet kiszámíthatatlanságának eredménye, így sosem lehet az efféle válságokra felkészülni, megelőzni őket. Venezuela eletromos áram ellátását 70%-ban vízerőművek fedezik, ám az „El Niño” okozta szárazság következtében az ország 18 dúzzasztója már a kritikus szinthez közelít.

Gál Jolán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »