A nyelvtörvény miatt vetették le a Híd plakátjait

A szlovák Kulturális Minisztérium szerint a Híd jelöltjei óriásplakátjaikkal megsértették a nyelvtörvényt, jelentette az Új Szó.

A Kulturális Minisztérium egy állampolgári bejelentés nyomán írt tiltakozó levelet a losonci Városi Hivatalnak. Ebben azt kifogásolták, hogy két hidas képviselőjelölt, Simon Zsolt és Kertész István óriásplakátjaikon nem tüntettek fel minden információt szlovákul, és nem az „államnyelven” írt feliratok szerepeltek az első helyen. A minisztérium szerint az óriásplakátokkal a jelöltek megsértették a nyelvtörvényt. A tiltakozó levél hatására a városi hivatal a plakátokat eltávolította. Simon Zsolt mai sajtótájékoztatóján elmondta: a kulturális tárca jogtalanul avatkozott bele a választási kampányba, ezért a választási bizottsághoz fordulnak. Simon figyelmeztetett: a választási kampányt csak a belügyminisztérium és a járási hivatal jogosult ellenőrizni. Hozzátette: a kampányra külön törvény vonatkozik, aminek a reklámtörvényhez semmi köze nincs. A „kampánytörvény” pedig nem rendelkezik semmilyen módon az „államnyelv” haszalatáról – hangsúlyozta Simon.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »