Donald Trump az új Nobel-békedíjas?

  • Habár a hétfői iowai jelölőgyűlésen Trump a második helyre szorult a republikánusok között, következő nap kiderült, hogy ő is a Nobel-békedíjra jelöltek között szerepel.
  • Trumpnak igen megosztó nézetei vannak a migránsokat és a külpolitikai problémákat érintő kérdésekben.
  • Mivel elképzelései nem kimondottan a béke irányába mutatnak, nem valószínű, hogy esélyes lehet a díjra.

Nem indult jól ez a hét Donald Trump számára, hiszen hétfőn az iowai jelölőgyűlésen vereséget szenvedett republikánus riválisával, Ted Cruzzal szemben, annak ellenére, hogy a megelőző hetekben végig őt emlegették vezető republikánus jelöltként. 

Ugyanakkor kedden kiderült, hogy felkerült a neve a Nobel-békedíjra jelöltek listájára, mégpedig olyan személyek, mint Ferenc pápa, a kolumbiai polgárháború lezárását segítő béketárgyalók, illetve az ISIS által elkövetett nemi erőszakot túlélőkért kampányolók mellé.

A milliárdos üzletember eközben milliókat dühített fel olyan javaslataival, hogy tiltsák meg az összes muszlimnak az USA-ba való belépést, valamint elítélték a bevándorlókról és mexikói migránsokról szóló kommentjei miatt is. Az egyik híres javaslata egy szép nagy fal építése az Egyesült Államok és Mexikó közé.

Trumpot egy amerikai jelölte, aki szerint a republikánus elnökjelölt megérdemelné ezt a kitüntetést a béke erőteljes segítéséért és támogatásáért erős ideológiáján keresztül, az elrettentés fegyverét használva és erőteljes fellépést tanúsítva a radikális iszlamistákkal, az Iszlám Állammal, Iránnal és Kínával szemben.

Kristian Berg Harpviken, az oslói Békekutató Intézet igazgatója hozzáfűzte, hogy nem lát túl nagy esélyt Trump Nobel-békedíjassá való avatására. Elég valószínűtlen, hogy az emberek többségének szemében a globális békéért vívott harcnak tekinthető lenne a Trump által hangsúlyozott irányvonal. Ugyanakkor tudni kell, hogy több ezren jogosultak jelölteket javasolni, így korábban is előfordult, hogy meglepő nevek is felkerültek a listára, például Vlagyimir Putyin esetében is. 

Bay Dóri

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »