Sanders-Clinton párharc: az ötödik demokrata vita

  • Megrendezték a demokrata viták ötödik fordulóját, már csak ketten csaptak össze.
  • Sanders és Clinton New Hampshireben, az előválasztások következő állomásának helyszínén vitáztak.
  • Halálbüntetés, Iszlám Állam és Clinton kampánytámogatásai voltak a főbb témák.
  • Február kilencedikén szavaznak New Hampshireben a pártok jelöltjeire.

Február negyedikén, csütörtök este rendezték meg a demokrata viták újabb, szám szerint ötödik fordulóját. A New Hampshireben megrendezésre kerülő vita az utolsó a sorban az előválasztások következő fordulója előtt, így mindkét jelölt nagy energiával küzdött. Az este folyamán szóba került a halálbüntetés, és a politikát befolyásoló pénzek és érdekcsoportok kérdése, Irak, az Iszlám Állam és a hatalmas kampánytámogatások, amiket Hillary Clinton bezsebelt.

A két jelölt egyetértett abban, hogy a szoros iowai eredmények ”nem jelentik a világ végét”. Sanders támogatja ugyan az eredmények újravizsgálását, de nem vár jelentős változást a végeredmény szempontjából. Clinton pedig úgy nyilatkozott, neki teljesen mindegy, hogy döntenek a kérdésben. Ennyiben ki is merült azon kérdések köre, amiben a két demokrata jelölt egyet tudott érteni az este folyamán.

Az este során elhangzó kérdések és válaszok ezúttal a szokásosnál is forróbb hangulatot eredményeztek. A két jelölt közti vita minőségét azonban jól jelzi, hogy elemzők az ”amerikai politika történetének legjobb tíz perces adok-kapokjának” nevezték az éles szóváltást, mikor Bernie Sanders vermonti szenátor számon kérte Clintontól a kampányát támogató hatalmas Wall streeti összegeket. Clinton úgy reagált, hogy itt lenne az ideje, hogy Sanders szenátor nyíltan kimondja, amit szeretne, mert ez a fajta célozgatás nem méltó a kampányához, és azt sugallja, hogy mindenki megvásárolható, aki elfogad támogatásokat közszereplésért vagy egy beszéd megtartásáért. Szavait tapsvihar és a szemüvegét zavartan igazgató Sanders követte, aki sikertelenül próbálta visszaragadni a szót. Clinton azonban továbbment, és ”találékony rágalmazásnak” nevezte a Sanders kampánya által tett kijelentéseket, a közönség még nagyobb örömére.

A fizetett beszédek szövegének nyilvánosságra hozásáról szóló kommentátori kérdésre Clinton zavartan csak úgy válaszolt, nem ismeri pontosan a helyzet állapotát, de „utána fog járni”. Szóba került a már régóta emlegetett email botrány is, miszerint Clinton külügyminiszteri beosztása alatt a saját levelezési szerverét használta államügyeket érintő emailek fogadására és továbbítására, ezzel adott esetben államtitkok szivároghattak ki, illetve veszélybe kerülhettek amerikai érdekek. Az esetben egyébként az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) már hónapok óta folytat nyomozást, eredmény az év végéig várható, és megeshet, hogy Clinton, vagy korábbi tanácsadói perrel lesznek kénytelenek szembenézni. Ez a fordulat érthető módon negatív hatással lenne népszerűségére és az elnökségért folytatott küzdelmére. Erre ki is tértek a vita során, Clinton elmondása szerint azonban ”100 százalékig biztos abban, hogy nem fog idáig fajulni a helyzet”. Mindenesetre az ügy kényes mivolta miatt a továbbiakban is okoz még fejfájást Clintonnak és csapatának, és amennyiben megszerzi pártjának jelölését, számíthatnak rá, hogy a bizonytalan szavazók közül jó páran emiatt fognak inkább a másik oldalra, a republikánusokra voksolni.

A halálbüntetés kapcsán a két jelölt kifejtette abbéli nézetét, milyen esetekben lehet indokolt a büntetés kiszabása, illetve, hogy a halálbüntetés alkalmazása egyáltalán igazolható-e bármilyen módon. Clinton elmondása szerint támogatja a végső ítélet intézményét, de csakis különösen ritka körülmények fennállása esetén, és amennyiben az állam megingathatatlan bizonyítékkal rendelkezik az ügyben. Sanders ellenvéleményének adott hangot, mikor arra hivatkozott, hogy a halálbüntetés miatt már több ártatlan ember is életét veszítette. ”Egy ilyen erőszakos világban nem hiszem, hogy az államnak is részesnek kéne lennie az öldöklésben…” Helyette az életfogytiglani börtönbüntetés mellett tette le a voksát.

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc ürügyén Sanders kijelentette, hogy a radikális terrorszervezet az utóbbi egy évben elveszítette területének 40 százalékát. Ez igaz abból a szempontból, hogy Irakban a kormányerők az IÁ területeinek majdnem felét visszaszerezték, de árnyalja a képet a tény, hogy a helyzet korántsem ilyen fényes Szíriában. Itt csupán enyhébb meghátrálásra tudták kényszeríteni az fundamentalista iszlám szervezetet, az eredmény pedig nagyjából öt százaléknyi terület visszaszerzése. Sanderssel szemben Clinton már korábban megfogalmazott olyan vádakat, miszerint felkészületlen a külpolitikai kérdésekben, és megkérdőjelezte, hogy a vermonti szenátor képes lenne-e elnökként egy globális kihívás leküzdésére. Az est moderátora kiemelte, hogy Sanders még egy külpolitikai témájú beszédet sem tartott, illetve nem nevezett meg egyetlen, mögötte álló és őt tanácsokkal ellátó külpolitikai, vagy biztonsági szakértőt sem. 

Felmérések szerint New Hampshireben Sanders magabiztosan vezeti a listákat, 22 százalékkal megelőzve riválisát. Valószínűleg nem számíthatunk tehát meglepetésekre az eredmény tekintetében, azonban érdemes megemlíteni, hogy míg New Hampshireben Sanders vezet, a következő állomás Dél-Karolina lesz, ahol Clinton majdnem 30 százalékot ver ellenfelére. A két első előválasztási állomás után is érdemes lesz izgulni a jelöltekért, hiszen semmi sem dőlt még el.

Koppány Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »