Európai támogatója lett a paksi bővítésnek

  • A jelenlegi kapacitás szinten tartásához legalább 100 új atomerőmű reaktort kell építeni 2045-ig Európában – állítja a magát az európai nukleáris ipar szócsövének nevező Foratom.
  • Stabil szabályozói és befektetési keret létrehozására sürgeti az uniós intézményeket a szervezet az atomerőmű-beruházások megkönnyítése érdekében.
  • A Foratom a paksi atomerőmű projekt mellett kíván érvelni a Bizottság által az állami támogatási vizsgálat apropóján meghirdetett konzultáción, ami február 12-én zárul le.

A jelenlegi kapacitás szinten tartásához legalább 100 új atomerőmű reaktort kell építeni 2045-ig Európában – állítja a magát az európai nukleáris ipar szócsövének nevező Foratom, amelynek vezetői 500-800 milliárd euró közé becsülik a kapacitás fenntartásához szükséges beruházások volumenét.

A Foratom ezért arra sürgeti az uniós intézményeket, hogy az atomenergiának az EU klímavédelmi céljainak eléréshez való nélkülözhetetlen hozzájárulására való tekintettel mielőbb dolgozzanak ki egy új szabályozói és befektetési keretet az atomerőművek legújabb generációjának kifejlesztése érdekében.

Az európai ernyőszervezet szerint a nukleáris energiára vonatkozó specifikus állami támogatási iránymutatások hiánya jelenleg egyáltalán nem ösztönzi a magánbefektetőket a nukleáris létesítményekbe való beruházásra, így a kezdeti befektetés terheit kizárólag állami pénzből finanszírozzák. „Általában az egész villamos áram piacra igaz, hogy állami támogatás nélkül egyáltalán nincs beruházás” – mutatott rá a BruxInfo kérdésére válaszolva Jean-Pol Poncelet, a Foratom főigazgatója.

„A megújuló energiákba való beruházásnak világos szabályai vannak az EU-ban, ami rendkívüli mértékben megkönnyíti a befektetők dolgát. Valami hasonlóra lenne szükség a nukleáris szektorban is” – jegyezte meg a főigazgató.

Az egyes atomerőmű projekteket szektorspecifikus állami támogatási iránymutatások hiányában az EU-szerződés alapján, külön-külön bírálja el az Európai Bizottság. A nukleáris lobbinál azonban rámutatnak, hogy biztos és stabil fogódzkodók hiányában túl hosszú időre telik, mire egy-egy beruházás véglegesen megkapja a zöld jelzést a Bizottságtól. Legutóbb a nagy-britanniai Hinkley Point nevű beruházást (két új reaktor építéséről van szó) több mint 18 hónapon át tartó egyeztetési folyamat előzte meg, mire a Bizottság áldását hagyta az állami támogatásra. „A jelenlegi nem világos szabályok mellett rengeteg időt vesz igénybe a jóváhagyás. A szektorsepcifikus iránymutatások a beruházások költségeinek csökkentéséhez is hozzájárulnának” – vélekedett Jean-Pol Poncelet.

A tervezett paksi beruházásról is már hosszú ideje folyik a pingpong a magyar kormány és Brüsszel között.

A testület tavaly novemberben mélyreható vizsgálat megindításáról döntött, mert feltételezése szerint a beruházás csak állami támogatás mellett valósulhat meg, amit a budapesti kormány cáfol. Február 12-én jár le a konzultációra adott határidő, ameddig az érdekelt felek hozzászólhatnak a vitához, amiket a Bizottság a döntése során figyelembe vehet.

A Foratomnál azt mondták a BruxInfónak, hogy napokon belül elküldik a Bizottságnak a véleményüket, amelyben a paksi projekt mellett érvelnek majd. Úgy tudjuk, hogy a szervezet inkább általános érveket sorakoztat majd fel a Paks 2 mellett (például az atomenergiába való beruházások fontos hozzájárulást jelentenek a szénszegény gazdaságba való átmenethez, és a nukleáris energia növeli az EU és a tagállamok energiabiztonságát stb.), és nem igazán az állami támogatás meglétéről folyó vitában kívánnak állást foglalni.

A Bizottság által a brit esetben (is) vizsgált szempont, hogy vajon egy magánbefektetőnek hasonló feltételek mellett megérné-e beszállni egy atomerőmű finanszírozásába. Az állami támogatás jóváhagyásának feltétele annak bizonyítása, hogy az állami intervenció egy piaci hibát orvosol.

„Az EU-nak és az európai pénzügyi intézeteknek kezelniük kell a számos tagállamban meglévő piaci hiányosság problémáját, és ezáltal lehetővé kell tennie a nukleáris energiaprojektekbe való beruházást. Ez enyhítené a kezdeti jelentős tőkebefektetéssel összefüggő költségeket és terheket, javítva az atomenergia általános versenyképességét. Az Európai Bizottságnak nem szabad különbséget tennie a szénszegény technológiák között” – húzza alá közleményében a Foratom.

EU-szinten jelenleg 23 atomreaktor építését tervezik összesen nyolc tagállamban. Ebben a pillanatban négy atomerőmű blokk épül Finnországban, Franciaországban és Szlovákiában. Globális szinten azonban sokkal látványosabb a nukleáris energia visszatérése, mint Európában. Jelenleg világszerte 68 létesítmény épül, a legtöbb Kínában.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »