Csökkent a gyilkosságok száma

A szlovák rendőrség nyilvánosságra hozta az ország bűnözési térképét. A statisztikákból az látszik, hogy soha nem volt még ilyen alacsony a gyilkosságok száma, írja az Új Szó.

A Sme napilap cikkében részletesen foglalkozik a közelmúltban nyilvánosságra hozott bűnözési statisztikákkal. A számokból kiderül, annak ellenére, hogy politikusaink a  menekültekkel riogatnak a kampányban, Szlovákiában még soha nem volt ilyen jó a közbiztonság, mint most.

A legnagyobb csökkenést a gyilkosságok száma mutatja. Az elmúlt időszakban 48 gyilkosság történt, ez 24-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ilyen életellenes bűncselekménynek gyakoriságát jobban szemlélteti, ha a 100 000 lakosra vetítjük az események számát. Szlovákiában 100 000 lakosra évente 1,4 gyilkosság jut. Ez egyébként az egyik legjobb érték Európa államai közt. A belügyminiszter,  Robert Kaliňák a sajtónak elmondta, a legbiztonságosabb országok ezen értéke 0.9 vagy 0,8 körül van.

Milan Žitný elemző azonban nem lepődik meg a gyilkosságok alacsony számán. A Sme napilapnak elmondta, a közép-európai országok általában véve a biztonságosak közé tartoznak. „Ez nem a miniszter, vagy a rendőrség érdeme” – emelte ki az elemző.

A napilap cikke megjegyzi, hogy a gyilkosságok száma még a rendszerváltás előtti statisztikai számoktól is alacsonyabb, pedig akkor az ország határai még szigorúan le voltak zárva.

Jaroslav Ivor, a rendőrségi nyomozóiroda egykori vezetője, és a Páneurópai Főiskola jelenlegi dékánja a kedvező számokat azzal magyarázza, hogy az országban sikerült megfékezni a szervezett bűnözést. A Smenek arról beszélt, hogy a bűnözők sem használják már azokat a véres módszereket, mint a kilencvenes évek hírhedt bandái. Ivor szerint ma már a gazdasági bűncselekmények és a kábítószer-kereskedelem a legfőbb bűnözési ágazat.

Az országon belül mégis ki lehet mutatni bizonyos gócpontokat, ahol a gyilkosságok zöme történik. Ezeket a bűncselekményeket jellemzően a nagyvárosokban követik el. Pozsony második kerületében, Kassán, Nyitrán, Nagyszombatban vagy éppen Zsolnán. A legbiztonságosabb települések között van például Ólubló (Stará Ľubovňa), és Simony (Partizánske).

A gyilkosságok harmadát féltékenységből követik el. Az ilyen és az ehhez hasonló, közeli emberi kapcsolatok elfajulásából származó gyilkosságokat a rendőrség nagyon nagy eséllyel felderíti, elfogja a tettest. A gyilkos személye gyakran már az első pillanattól kezdve ismert, vagy éppen feladja magát a rendőrségen, de néha előfordul, hogy tette után öngyilkosságot követ el. A statisztikai adatok elemzésénél azonban mindig óvatosnak kell lenni, hiszen azok szükségszerűen pontatlanok. Sok gyilkossági eset még rejtve maradhatott a hatóságok elől, hiszen még magára a tettre sem okvetlenül derült még fény. Az ilyen bűncselekmények áldozatait gyakran csak az eltűnt személyek listájában tartják nyilván.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »