Szlovákiában élőlánccal tiltakoznak a tanárok

Pozsonyban és több nagyvárosban élőlánccal készülnek tüntetni az elégedetlen pedagógusok az iskolaügyben uralkodó állapotok ellen – tájékoztatott a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) a weboldalán. Várják a pedagógusokat támogató szülők, diákok és szimpatizánsok csatlakozását is, tudósít az Új Szó.

Pozsonyban ma, 15.30-kor kerül sor az akcióra a Szabadság téren (Námestie slobody). Hasonló megmozdulásra készülnek Nagytapolcsányban, Kassán, Eperjesen, Privigyén, Nyitrán, Trencsénben, Zsolnán és Nagyszombatban is.  A sztrájkoló tanárok száma egyre csökken. Míg pénteken még 10 600-an sztrájkoltak, mára már csak 9800-an maradtak. A sztrájkoló iskolák száma 760-ról 720-ra esett vissza. A pedagógusok egy része január 25-én kezdett határozatlan idejű sztrájkba. Elmondásuk szerint addig nem állnak újra munkába, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Két lépésben béremelést, az ágazat költségvetésének 400 millió euróval való emelését, és a pedagógus továbbképzési rendszer átalakítását szeretnék kiharcolni. 

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »