A gyerekkatonák nem felelősek semmiért?

  • Egy éve fogták el Dominic Ongwent, az Úr Ellenállási Hadserege volt brigádvezetőjét a Közép-afrikai Köztársaságban.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni és háborús bűncselekmények hétrendbeli elkövetésével gyanúsítja.
  • Ügye felveti annak kérdését, hogy gyermekkatona múltja felmenti-e, vagy ettől függetlenül is vállalnia kell a felelősséget tetteiért.

A tárgyalás előtti meghallgatások során elhangzó vallomásokból gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) egykori parancsnokának, Dominic Ongwennek az ügye nem annyira egyértelműen megítélhető, mint azt az LRA-ról közismerten keringő információk alapján gondolnánk. Január 26-án Ongwen ügyvédein keresztül felszólította a bíróságot, hogy ejtsék az ellene felhozott közel 70 vádpontot és engedjék szabadon, hiszen nem vonható valami olyasmiért felelősségre, amelyet gyermekkorban történő elrablása után elrablói utasítására, parancsára követett el. Emellett ügyvédei azt is vitatják, hogy a vád megfelelő bizonyítékokkal rendelkezik az állítólag általa 2004-ben elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekről, szerintük ugyanis Ongwent nem tudják az ügyészek az adott helyszínhez kötni.

A szinte egész életét, 18 évet az LRA soraiban eltöltő Ongwen 2015 januárjában adta fel magát a Közép-afrikai Köztársaságban az ottani Séléka-milíciának, és az eddig általa az ügyvédein keresztül közölt vallomásaiból, illetve megjegyzéseiből kiderült, hogy a nemzetközi közösséget teszi felelőssé az egész története miatt. Véleménye szerint az ENSZ-nek kellett volna megakadályozni, hogy anno gyermekként őt elrabolják – sokan gondolkodnak hasonlóan Ugandában. Állítólagosan egyébként Ongwent sok helyen még szerette is a civil lakosság, hiszen parancsnokként tiltotta és büntette a civilek elleni erőszakot az emberei körében – persze ez nem annyira elterjedt álláspont, inkább brutalitásáról szóltak korábban a hírek.

Az elfogása óta eltelt egy év alatt sem sikerült egyébként az ügyet nyomon követő ugandai és közép-afrikai lakosságnak hova tenni Ongwent, amelyben igencsak közrejátszottak nyilatkozatai és vallomástételei. Egy évvel ezelőtti, 2015. január 26-i első megszólalásában például öt perc alatt lerendezte az egész történetet a bíróság előtt a maga egyszerűségében. A luo nyelven elmondott, tolmács által fordított és az interneten élőben közvetített első vallomása akkor még megdöbbentő volt a maga módján, hiszen roppant egyszerűen, szinte gyermekien beszélt abban a pár percben – sokak szerint ez annak a következménye, hogy megmaradt annak a 13 éves gyermeknek, akit otthonából raboltak el a Joseph Kony vezette LRA-fegyveresek 1988-ban. Maga a vád egy olyan 2004-es gului támadáson alapul, amelyet egy észak-ugandai menekülttábor ellen hajtottak végre az LRA Ongwen irányítása alatt álló fegyveresei és amelyben több százan haltak meg.

És bár a megoszló vélemények egy része, valamint a vádlott fentebb már taglalt saját álláspontja szerint is ejteni kellene a vádakat ellene, jelenleg a többségi álláspont mindenképpen az, hogy bár figyelembe kellene venni saját szomorú történetét is, vezérként elkövetett borzalmas tettei miatt bűnhődnie kell, akár gyermekkatona volt, akár nem. Itt azokat a példákat lehetne felsorolni, amelyek arról szólnak, hogy az LRA-tól megszökött gyermekkatonák mit meséltek Ongwen brutalitásáról az elraboltakkal, a gyermekkatonákkal szemben. Hiszen amikor már hatalomra jutott a szervezetben, Ongwennek meglett volna a lehetősége, hogy változtasson, hogy megszökjön jóval előbb, de nem így tett, sőt az LRA-ban eltöltött utolsó évei alatt elég durva akciók fűződtek a nevéhez. A tárgyalás előtti meghallgatások során egykori áldozatokat is meghallgatott a bíróság, köztük legutóbb például azt a 19 éves fiút, akit Ongwen és csapata még 2003-ban rabolt el hét éves korában és 10 éven keresztül őrzött és tréningelt a közép-afrikai erdőségekben.

Meglepő módon George William Ecodu szintén Ongwen szabadon engedésére szólított fel, egyrészt mert a „Biblia szerint is meg kell bocsátanunk”, másrészt pedig egy ilyen döntéssel esetleg az LRA többi vezetőjét is a megadásra lehetne motiválni. Összességében azonban nem lehet semmilyen más konkluziónk az egykori elraboltak, megerőszakoltak és megcsonkítottak vallomásait ismerve, mint az, hogy Ongwennek meg kell bűnhődnie azért, amit elkövetett, akármilyen út is vezetett ehhez a helyzethez. Ongwen elfogásával mostanra már csak Joseph Kony és utolsó alvezére, Okot Odhiambo van a Büntetőbíróság körözési listáján az LRA csoportjából.

Mindennapiafrika.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »