Brazília: a karnevált is elérte a válság

Kormányzati becslések szerint a brazil államadósság 2016 végére átlépheti a 3000 milliárd realos küszöböt. A gazdasági válság tovább gyűrűzik Brazíliában, ezúttal az egyik legfontosabb kulturális eseményen érezni a hatását: a riói karnevál jövő szombaton kezdődik, azonban a készülődésre szánt összegek jelentősen elmaradnak az ilyenkor megszokottakhoz képest.

A brazil államkincstár (Tesouro Nacional) közleménye szerint az államadósság 2015 végére elérte a 2,78 ezer milliárd realt (678 milliárd dollár), ami 24,8 százalékos (135,6 milliárd dollár értékű) évközi emelkedést jelent, ami 2004 óta a legnagyobb mérték. Az elmúlt évtizedben az államadósság összege megduplázódott, és becslések szerint 2016 végére átlépheti a hárommilliárd real értékű küszöböt is. A múlt évi kedvezőtlen tendenciák oda vezettek, hogy az év második felében, Brazília alacsonyabb hitelminősítési fokozatot kapott a három legjelentősebb nemzetközi ügynökségtől.

Az egyre tovább húzódó gazdasági és politikai válság számos jelentős terület után végül a világhírű riói karnevált is utolérte. Az árusok arról panaszkodnak, hogy idén közel harmadával esett vissza a karneváli kellékek iránti kereslet. A gazdasági válság, a munkanélküliség és az infláció növekedése nem csak a brazil lakosság pénztárcájára, de az ilyenkor megszokott általános jókedvre és fesztivál hangulatra is negatív hatással van. Számos városban elmaradnak a felvonulások, és a karneválra szánt legkisebb pénzösszegeket is inkább alapvető szükségleteket biztosító szolgáltatásokra fordítják.

A Sao Paulo állambeli Porto Ferreirában például mentőautókra van szükség, így a polgármester úgy döntött, hogy azt a 150 ezer real-t, amit eddig a karneválra költöttek, most a helyi egészségügyi minisztériumnak ajánlják fel. A Paraná tartományban fekvő Iratiban az addig a felvonulás megszervezésére költött százezer realt most az áradások megelőzésére irányuló munkálatokra fordítják, máshol pedig az utak felújításába fektetik a pénzt. A helyi sajtó szerint, ha továbbra is ilyen marad a gazdasági és politikai helyzet, az súlyos következményekkel járhat a fontos brazil hagyományt képező, és világszerte méltán híres riói karnevál jövőjét tekintve: városok százaiban vagy teljesen eltűnik majd a karneválozás és az ünneplés, vagy csak nagyon minimális szinten, jelképesen emlékeznek majd meg róla.

Mindezek ellenére az az egymillió turista, amely a világ minden tájáról érkezik idén Rióba, a karnevál nemzetközi fővárosába, valószínűleg nyomát sem fogja látni a gazdasági válságnak. A város polgármestere, Eduardo Paes határozata szerint megduplázzák a szambaiskoláknak szánt állami támogatások mértékét (ezzel 24 millió realt bocsátva a rendelkezésükre), ám a színfalak mögött a válság továbbra is jelen van.

Gál Jolán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »