Jöhetnek a választások Szerbiában

Szinte biztosra vehető, hogy április 24-én lesznek az előre hozott parlamenti választások Szerbiában, és az is nagyon valószínű, hogy nem a kormányfő fog lemondani, hanem feloszlatják a parlamentet – jelentette ki Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök a belgrádi Pink Televízióban.

Az államfő szerint Aleksandar Vucic miniszterelnök lemondása akkor lenne logikus lépés, ha a kormány rosszul dolgozott volna, vagy ha az ellenzék bebizonyította volna, hogy megvannak az előre hozott választás feltételei. Szerinte most inkább az a cél, hogy ellenőrizzék, mit gondolnak az állampolgárok a kormány munkájáról, “eleget tettek-e, volt-e elég idő arra, hogy teljesítsék az ígéreteket”. Tomislav Nikolic ezért úgy véli, sokkal “természetesebb” a parlament feloszlatása, mert ezzel formálisan lehetővé válik az előre hozott választások kiírása.

Mint mondta, a legvalószínűbb dátumként április végét emlegetik, ezért várhatóan márciusban írja ki a választásokat. Tavasszal önkormányzati és vajdasági tartományi választást is tartanak az országban, így várhatóan a három voksolást egy időpontra írják ki.

Aleksandar Vucic kormányfő tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy előre hozott választásokat kezdeményez, mert – szerinte – meg kell oldani azokat a “társadalmi összeütközéseket”, amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre “eljusson az EU kapujába” – fogalmazott a miniszterelnök január 17-én. Azóta többször is elmondta: rövid kampányra számít, a megkezdett reformintézkedéseknek ugyanis haladniuk kell.

A legnagyobb szerb párt, a Vucic vezette jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »