Nőtt a hozzánk érkező Erasmus-diákok száma

  • Fordulópontot hozott a 2013/14-es akadémiai év az Erasmus-programban Magyarország szempontjából.
  • A 2013/14-es tanévben első alkalommal haladta meg a magyarországi egyetemekre jelentkező diákok száma a más országok felsőoktatási intézményeiben tanuló hazai Erasmus-hallgatók számát.
  • Többek között erre a statisztikára bukkantunk abban a jelentésben, amit az Erasmus, illetve jogutódja, a kibővített Erasmus + program mérlegéről tett közzé kedden az Európai Bizottság.

Fordulópontot hozott a 2013/14-es akadémiai év az Erasmus-programban Magyarország szempontjából. A régi diákcsere program utolsó évében első ízben fordult elő, hogy több külföldi egyetemista jött hazánkba, hazai felsőoktatási intézményekbe tanulni, mint ahány fiatal honfitársunk próbált szerencsét Erasmus-ösztöndíjjal külföldön. Többek között erre a statisztikára bukkantunk abban a jelentésben, amit az Erasmus, illetve jogutódja, a kibővített Erasmus + program mérlegéről tett közzé kedden az Európai Bizottság.

Miközben a 2012/13-as tanévben még 4387 magyar diák vett részt a csereprogramban, és 4310 külföldi hallgató jött Magyarországra, rá egy évre 4205, illetve 4764 volt a két szám, azaz első ízben jöttek többen Erasmus-szal hozzánk, mint ahány magyar diák élt a lehetőséggel külföldön. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a két év között több mint 8 százalékkal csökkent a külföldön szerencsét próbáló magyar hallgatók száma.

A legtöbb diák a Budapesti Corvinus Egyetemről pályázott Erasmusra, míg a legtöbb külföldi hallgatót az ELTE fogadta, megelőzve a Corvinust.

A Bizottság úgy látja, hogy a jelenlegi hétéves költségvetési időszakban jelentősen kibővített (a büdzséje hét év alatt 14,7 milliárd euró) diák-, tanár és szakhallgató csereprogram, az Erasmus + már az első évében átütő sikernek bizonyult. 2014-ben összesen 650 ezren kaptak külföldi tanulást és tapasztalatszerzést lehetővé tevő egyéni ösztöndíjat, közülük 400 ezer diák a felső oktatásban, 100 ezer önkéntes és külföldön munkát vállaló fiatal és 150 ezer tanár.

Navracsics Tibor, az Erasmus + programot is felügyelő uniós biztos külön is kiemelte, hogy több mint 10 ezer hátrányos helyzetű diák és 50 ezer fiatal kapott pótlólagos anyagi támogatást külföldi tanulmányához, illetve a tapasztalatszerzéshez. A magyar biztos arra is emlékeztetett, hogy a tagállamok hatóságai megfejelhetik az uniós büdzséből fizetett ösztöndíjat (200-400 euró az EU-n belüli desztinációkra).

Spanyolország, Németország és Franciaország a három legkedveltebb célpont, és ugyanebből a három országból ment a legtöbb diák Erasmus-ösztöndíjjal külföldre tanulni.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek