Zsidó telepesek törtek be palesztin otthonokba Hebronban

Zsidó telepesek palesztin otthonokba törtek be Hebronban pénteken. Azt állítják, hogy titokban megvásárolták az ingatlanokat, de a biztonsági erők erőszakkal eltávolítják őket onnan. Az izraeli jobboldal heves tiltakozását fejezte ki a zsidó telepesekkel szembeni erőszak miatt, ami az izraeli kormány többségét is veszélyezteti a Knesszetben.

Péntek reggel a biztonsági erők több tucat zsidó telepest távolítottak el palesztinok otthonaiból, akik huszonnégy órával azelőtt Hebronban a pátriárkák sírja közelében palesztin otthonokba törtek be. A zsidó telepesek azt állítják, hogy napokkal ezelőtt titokban jogszerűen megvásárolták a szóban forgó ingatlanokat.

Jobboldali izraeli politikusok azonnal élesen elítélték a zsidó telepesek erőszakos evakuációját. A Likud párt politikusa, Ze’ev Elkin izraeli bevándorlási és integrációs miniszter a következőket nyilatkozta: „felszólítom a védelmi minisztert, hogy haladéktalanul vessen véget a zsidó telepesek hebroni házakból történő evakuációjának, mivel a házakat a törvényekkel összhangban vásárolták meg. Most itt az idő a terrorizmus elleni harcra és a zsidó telepesek megerősítésére, és nem a zsidó telepesek elleni harcra. Azok, akik a jog és a rend nevében szólalnak meg, először foglalkozzanak a Palesztin Hatóság alkalmazottaival és a szélsőbaloldali aktivistákkal, akik erőszakkal lépnek fel azokkal a palesztinokkal szemben, akik zsidóknak merik eladni földjüket vagy otthonukat”.

A Knesszet elnöke, Yuli Edelstein csatlakozott a kritikákhoz: „amikor a telepesek a törvénynek megfelelően járnak el, a helyes döntés, amit hozhatunk, hogy késleltetjük a kiürítést és megvizsgáljuk a jogi lehetőségeket a zsidó telepesek támogatására a jogállamiság szellemében”. Edelstein sürgette az ingatlanvásárlások jogszerűségének mielőbbi ellenőrzését, hogy a zsidó telepesek erőszakos eltávolításával ne öntsenek olajat a tűzre.

Csütörtökön összecsapások törtek ki a zsidó telepesek és a palesztinok között Hebronban, a palesztinok köveket dobáltak a zsidó telepesekre. Az izraeli hadsereg katonái feloszlatták a tömeget, és a zavargások csillapítása érdekében lezárták a házak bejáratait.

Három jobboldali izraeli képviselő a zsidó telepesek mellett kiállva bejelentette, hogy addig nem hajlandó a kormánykoalícióval együtt szavazni a Knesszetben, amíg a zsidó telepesek nem térhetnek vissza az ingatlanokba. Ultimátumukkal súlyosan veszélyeztetik a kormánykoalíció szűk többségének meglétét a Knesszetben.

A palesztinok állítása szerint az ingatlanokat jogszerűtlenül vették el tőlük a zsidó telepesek, ezért csaptak össze velük. A ciszjordániai Hebronban szinte mindennapos a több száz zsidó telepes és a palesztin lakosság közti konfliktus. A pátriárkák sírja a zsidók és a muszlimok számára is fontos zarándokhely Hebronban. A több mint ötezer éves városban nyugszik Ábráham feleségével Sárával, de Izsák és Jákob is itt nyugszik. A pátriárkák sírja állandó feszültségforrás Hebronban, amelyet jelenleg a zsidó és az iszlám vallás hívei vegyesen laknak.

Bihari Anna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »